Olaszországban megkezdődött a téli szünet, amely az idén egészen január 10-ig tart. Több mint nyolc millió diák családja várja a Draghi-kormány csütörtökre ígért bejelentését az újabb járvány-intézkedésekről. Több mint nyolcmillió azon olaszok száma is, akik már lemondták a korábban karácsonyra és szilveszterre tervezett utazási és szállodai foglalásukat.

Az egyik római utazási iroda vezetője úgy nyilatkozott az MTI tudósítójának, hogy Mario Draghi december 23-i bejelentése előtt nem tudnak semmi biztosat mondani arról, hova lehet majd utazni, akár Olaszországon belül is.

Az ősszel végzett előrejelzések decemberre várták a napi esetszám emelkedését, és az ünnepi időszakban a járvány negyedik hulláma tetőzését. A járványhelyzet azonban másképpen alakult: a naponta azonosított új betegek száma még csak most kezdett ugrásszerűen növekedni, és az egészségügyi minisztérium adatai szerint a plafon elérésének időpontja nehezen kiszámítható.

Egy nap alatt ötezerrel ugrott meg az új esetek száma

Az utóbbi huszonnégy órában végzett több mint 779 ezer teszten több mint 36 ezer új beteget szűrtek ki, majdnem ötezerrel többet, mint egy nappal korábban. A halottak száma egy nap alatt 146 volt. A járvány terjedését mutató reprodukciós ráta megközelítette az öt százalékot, egy százalékponttal emelkedve egyetlen nap alatt.

A legtöbb beteget egy nap alatt a tízmilliós Lombardiában regisztrálták, több mint tízezret.

Olaszország kórházaiban több mint nyolcezer beteget kezelnek, intenzív osztályon több mint ezret. Az aktív betegek száma meghaladja a 400 ezret.

Tavaly ilyenkor zárlat volt, többen is voltak kórházban

Tavaly ugyanekkor - azaz december 6. és január 6. között - az ország egésze zárlat alatt volt, este hat órától kijárási korlátozás volt érvényben. Tavaly a karácsony előtti napokban a napi esetszám húszezer körüli volt, a halottak száma a mostaninál magasabbnak bizonyult, naponta majdnem hétszázan hunytak el a vírus okozta Covid-19 szövődményeiben. Kórházban több mint huszonötezer beteget kezeltek, a jelenlegi kórházi páciensek majdnem háromszorosát. Tavaly október és december között több mint 32 ezer beteg halt meg, az idei év ugyanezen időszakában valamivel több mint négyezren.

Korlátozások bejelentését várják

A kormány csütörtökön jelenti be a járvány lassítását célzó újabb intézkedéseket - írja az MTI. Sajtóértesülések szerint a korlátozások között szerepelhet a szabadtéri maszkviselési kötelezettség az ország egész területén, valamint a védettségi igazolás érvényességének további rövidítése a jelenlegi kilenc hónapról hat hónapra. A tervek között van az oltási kötelezettség bevezetése újabb szakmai kategóriákban, valamint a tesztelési kötelezettség bevezetése az oltottak számára is olyan helyszíneken, mint a mozik, színházak, stadionok, diszkók.

Omikronra tesznek az orvosok

Hivatalos adatok szerint az omikron vírusvariáns az új betegek kevesebb mint egy százalékában mutatható ki. Orvosok nyilatkozatai szerint azonban e vírusváltozat terjedése valójában sokkal gyorsabb, máskülönben nem magyarázható a betegek ugrásszerű növekedése.

Amióta december 6-tól a tömegközlekedési eszközökön kizárólag védettségi igazolás birtokában lehet utazni, a római metróvonalakon szemmel láthatóan csökkent az utasok száma. A kijáratoknál a rendőrök szúrópróbaszerűen ellenőrzik az utasokat, akiktől az igazolás mellett a személyi igazolványukat is elkérik, mivel - mint kiderült -, több oltatlan személy mások védettségi igazolásával utazik.