Egy nemzetközi kutatócsoport talált egy olyan vegyületet, amely hatásos lehet az új koronavírus ellen. Az eredetileg a leukémia kezelésére használt plitidepszin az állatkísérletek során sikeresen gátolta meg a kórokozó szaporodását. A spanyol PharmaMar által gyártott gyógyszerről a Science magazinban közöltek tanulmányt. Eszerint a vegyület 99 százalékkal csökkentette a vírus mennyiségét a kezelt egerek tüdejében, és a szer a koronavírus új variánsai ellen is használható. A klinikai tesztek harmadik fázisa hamarosan elkezdődhet - írja az Euronews.

"Úgy gondoljuk, hogy adataink és a PharmaMar klinikai vizsgálatának kezdeti pozitív eredményei azt sugallják, hogy fontolóra kell venni a készítmény kiterjesztett klinikai vizsgálatának lehetőségét a Covid-19 kezelésére" - idézi a PharmaMar szavait a Science.

A daganatok kezelésére egyes piacokon már engedélyezett gyógyszer blokkolja a koronavírushoz társuló fehérjék egy részét. A gyógyszer toxicitása jól ismert, és a vizsgálatokban alkalmazott dózisok embereknél jól tolerálhatók - közölte a társaság.

A PharmaMar közölte, hogy különböző szabályozó ügynökségekkel folytatott tárgyalásokon megkezdték a III. fázisú vizsgálatokról az egyeztetéseket.

Egyelőre a remdesivir és a favipiravir nevű gyógyszereket használják a legnagyobb mennyiségben a koronavírusos betegek kezelésére, ám ezek hatásfoka egyelőre kérdéses. A dexametazont pedig sok országban alkalmazzák, amely kifejezetten a súlyos állapotú betegek gyógyulási esélyeit javítja.