Viktor Janukovics ukrán államfő elfogadta Mikola Azarov miniszterelnök még délelőtt benyújtott lemondását - derül ki az elnök hivatalos internetes site-ján megjelent közleményből. A kormány a helyén marad, amíg nem találják meg Azarov utódát - jelentette a Kyiv Post.

Közben megszólalt a sajtóhírekben megszellőztetett utódjelölt, Petro Porosenko független parlamenti képviselő. Üdvözölte a tüntetéseket korlátozó - január 16-án elfogadott - törvény visszavonását. Szerinte ez egy lépés azon az úton, amelyen elkerülhető, hogy az ország a szakadékba zuhanjon. Porosenko kiállt amellett, hogy minden polgár biztonságát garantálják és minden letartóztatott tüntetőt elengedjenek.

Vissza kell térni a 2004-es alkotmányhoz, amelyet Janukovics 2010-es hatalomra kerülése után írtak felül, megnövelve az államfő hatalmát - tette hozzá. Emellett újra kell indítani a tárgyalásokat az EU-val a társulási szerződés megkötéséről. Lépnünk kell! - írta Facebook-oldalán.

Joe Biden az USA alelnöke telefonon beszélt Janukoviccsal, akit biztosított arról, hogy országa támogatja a tárgyalásokat a hatalom és az ellenzék képviselő között. Washington elutasítja az erőszak alkalmazását a tüntetőkkel szemben - figyelmeztette ismételten az ukrán államfőt, akit arra biztatott, hogy vonja vissza a rohamrendőröket az utcákról.