Az NBC News jelentése szerint a Biden elé terjesztett lehetőségek között szerepel az internetkapcsolat megszakítása Oroszország-szerte, az elektromos áramszolgáltatás leállítása és a vasúti váltók megbolygatása, hogy akadályozzák Oroszországot abban, hogy utánpótlást tudjon biztosítani erőinek. Vlagyimir Putyin csütörtökön rendelte el, hogy az orosz hadsereg inváziót hajtson végre Ukrajnában.

Az amerikai médiának a Fehér ház egyelőre nem erősítette meg, hogy Biden döntött volna a kibertámadások elindításáról, amely akár katonai célpontokra is kiterjedhet - közölte a Reuters.

Az amerikai elnök később ismertette az Egyesült Államok gazdasági szankcióit is, ezekről itt írtunk részletesen.

A kibertámadásokat az oroszoktól várták inkább

A kiberbiztonsági részvények csütörtökön emelkedtek, mivel az ukrajnai orosz invázió az online támadások kockázata felé fordította a figyelmet. Kiberbiztonsági szakértők arra figyelmeztettek, hogy a vállalatoknak fel kell készülniük az orosz pénzintézetekkel, államadóssággal és elit személyekkel szembeni amerikai szankciókat követő esetleges hackertámadásokra - írta meg a WSJ.

A Fortinet részvényei 7,4 százalékkal emelkedtek a csütörtöki kereskedésben este fél 8-ig, amivel a kiberbiztonsági szolgáltató az S&P 500 egyik legjobban teljesítő részvénye lett. A kiberbiztonsági cégek részvényei közül a CrowdStrike Holdings Inc. 8,9 százalékkal, a Palo Alto Networks Inc. pedig 9,7 százalékkal drágult. Az S&P 500 eközben 1 százalékkal csökkent.

A Wedbush Securities elemzői, Daniel Ives és John Katsingris csütörtöki jegyzetükben azt írták, hogy a kiberbiztonsági részvényeknek a technológiai befektetők figyelmének középpontjában kell állniuk.

"Mivel az elmúlt években számos nagy horderejű kiberbiztonsági támadás érkezett Oroszországból, az a kérdés, hogy mikor, nem pedig az, hogy egyáltalán bevetik-e ezt a kiberháborús eszközt" - írták.

A kiberbiztonságra összpontosító tőzsdén kereskedett alapok is előretörtek: az ETFMG Prime Cyber Security ETF 2,5%-kal, a First Trust Nasdaq Cybersecurity ETF pedig 3,8%-kal emelkedett.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.