A svájci jegybank döntéshozói készek további lépéseket is tenni a frank árfolyamának védelme érdekében, ha a svájci deviza gyengítésére irányuló piaci nyomás erősödne - jelentette ki Thomas Jordan, az SNB április 18-án beiktatott új elnöke. A bank tisztában van azzal, hogy az ország gazdasága az 1,20 frank/eurós árfolyam védelme ellenére komoly kihívásokkal küszködik - mondta Jordan az SNB részvényeseinek a Bloomberg tudósítása szerint.

Ha gazdasági kilátások romlanak és a deflációs veszélyek nőnek, az SNB kész bármikor beavatkozni. Jordan szerint a svájci deviza az árfolyamplafon tartása ellenére túlértékelt, ezért az ország vállalataira 2012-ben is nehéz év vár. A frank árfolyama nem reagált a nyilatkozatra: továbbra is az 1,2015-ös szinten kereskedtek vele.

Elkerülni a legrosszabbat

A bankelnök extrém módszernek minősítette az árfolyamplafont, amit a legrosszabb fejlemények elkerülése érdekében vezettek be. A legnagyobb kockázatot Svájc szempontjából is az eurózóna válságának romlása jelenti, mivel ez számottevő hatással lehet a nemzetközi pénzügyi rendszerre és világgazdasági folyamatokra. Egyszeri véletlennek minősítette az április 5-ei "balesetet", amikor a frank rövid időre benézett az 1,2 szint alá, hangsúlyozta, hogy néhány másodpercig tartó gikszerről volt szó.

Az SNB nemrégiben megújított éves előrejelzésében egyszázalékos GDP-növekedést vár Svájcban 2012-ben, a fogyasztói árak 0,6 százalékkal zsugorodhatnak, majd 2013-ban 0,3, 2014-ben 0,6 százalékkal nőhetnek. A cégek normál kapacitásuk alatt termelnek, azaz nincsenek abban a helyzetben, hogy növeljék áraikat. Jordan mindennek megfelelően nem lát inflációs veszélyt, így az alapkamatot - a frank iránti kereslet enyhítése mellett - jó ideig ezért sem fogják emelni.