Jersey a La Manche csatornában, az észak-franciaországi Cotentin-félsziget nyugati partjainál fekszik, a legnagyobb és legnépesebb tagja a Csatorna-szigeteknek. Bár leginkább adóparadicsomi kiváltságai miatt ismert, de fontos kikötő a brit halászok számára is a térségben. Utóbbi miatt kapott most nagyobb figyelmet: a brexit után Franciaország és az Egyesült Királyság között csak ideiglenes megállapodás van a halászati jogokról, de egyelőre minden fél használhatja a másik vizeit. 

Az EU-val kötött megállapodás értelmében a francia hajótulajdonosoknak bizonyítaniuk kell, hogy már halásznak a térségben, hogy engedélyt kapjanak Jersey vizein. Állításuk szerint azonban további követelményeket vezettek be előzetes értesítés nélkül. Szerda este Boris Johnson miniszterelnök "megingathatatlan támogatásáról" biztosította a Franciaországtól 22 km lévő Jersey-t, amely a korona függőségében áll. Franciaország pedig azzal fenyegetőzött, hogy megszakítja az áramellátást a szigeten, amely a múlt héten kezdte meg az engedélyek kiadását a francia hajók számára egy új rendszer keretében - írja a BBC.

A felbőszített francia halászok, akik azt állítják, hogy jogaikat méltánytalanul korlátozzák, a Jersey-i St Helier kikötőnél fognak tiltakozni, erre válaszul pedig a brit haditengerészet kiküldi két járőrhajóját "a helyzet megfigyelésére". A HMS Severn, amelyet korábban az orosz haditengerészet hadihajóinak árnyékolására használtak az angol partoknál, csütörtök kora reggel érkezett Jersey közelébe. A védelmi minisztérium közölte, hogy a HMS Tamar később követi. A hajókat rutinszerűen használják a halászat védelmére - a tengerészek szúrópróbaszerű ellenőrzések céljából más hajókra is felszállhatnak.

Azt is közölték, hogy a francia hajók által alkalmazott "bármilyen blokád" "teljesen indokolatlan" lenne.

Korábban megbeszélést folytatott John Le Fondré jersey-i főminiszterrel és Ian Gorst külügyminiszterrel, és "hangsúlyozta, hogy sürgősen szükség van a feszültségek enyhítésére" Jersey és Franciaország között. Gorst szenátor a BBC-nek azt mondta, hogy a francia fenyegetések "aránytalanok", de a halászok csütörtök reggeli "békés demonstrációjára" számít. Elmondta, hogy Jersey "nagyon komolyan veszi a kikötőnk blokádjával való fenyegetést", de ragaszkodik ahhoz, hogy "a megoldást diplomáciai úton kell megoldani".

Dimitri Rogoff, a normandiai régió halászati vezetője azt mondta, hogy a hajók nem próbálják meg blokkolni St Helier-t, és délután visszatérnek Franciaországba - jelentette az AFP.

Pénteken a jersey-i kormány 41 engedélyt adott ki olyan francia halászhajóknak, amelyek olyan technológiával vannak felszerelve, amely lehetővé teszi a helymeghatározásukat.