Christine Lagarde az Europe 1 francia rádióállomásnak azt nyilatkozta csütörtökön, hogy "nem életképes" a létrehozandó újabb segélycsomag szerkezetátalakítás nélkül.

Az IMF vezetője szerint az európai hitelezőknek három lehetőségük is van arra, hogy csökkentsék a Görögországra nehezedő adósságnyomást: "meg lehetne hosszabbítani a meglévő adósság visszafizetésének az idejét, felajánlani olyan türelmi periódusokat, amelyek alatt a görögöknek egyáltalán nem kellene adósságot fizetniük, illetve maximálisan lecsökkenteni a hitelek után fizetendő kamatot".

Christine Lagarde utalt rá, hogy az IMF csak akkor vesz részt a görög válság megoldásában, ha teljes körű lesz a "szanálási program", vagyis annak a reformok és a görög államháztartási reformok mellett az adósságteher enyhítése is része lesz.

Ugyancsak Europe 1 rádióállomásnak nyilatkozott a francia pénzügyminiszter is. Michel Sapin azt mondta, hogy támogatja a görög adósság szerkezetátalakítását, de ellenez bármilyen adósságelengedést, mivel ez "ellentétes a francia adófizetők érdekével".

Görögország államadóssága jelenleg 315 milliárd euró, ami a hazai össztermék (GDP) 175 százaléka. Ez csaknem háromszorosa az euróövezeti országok számára a stabilitási és növekedési paktumban maximálisan engedélyezett, GDP-hez viszonyított 60 százaléknak.