Vlagyimir Putyin „zseni”, jellemezte az Ukrajna ellen indított orosz invázió előtt Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke volt kollégáját, ám a háború első napjai nem látszanak alátámasztani ezt a hízelgő megállapítást – írja Gideon Rachman, a Financial Times publicistája. A „zseni” számítása, hogy az orosz haderő néhány napos villámháborúval megnyeri a háborút – az ukrán hadsereg megadja magát és lemond a kijevi kormány –, nem jött be. Az ukránok ellenállnak, orosz foglyokat ejtenek, akik videókon arról beszélnek, hogy azt mondták nekik, csak hadgyakorlaton vesznek részt.

Az invázióra adott nemzetközi válasz keményebb volt a „zseni” várakozásainál. Az orosz pénzintézetek és vállalatok kívül találták magukat majdnem az egész SWIFT-rendszeren, az európai légtér nagy részéből kitiltották az orosz légitársaságok gépeit, Németország történelmi fordulattal megígérte katonai kiadásai jelentős növelését és fegyvert ígér Ukrajnának, a NATO új értelmet kapott, Oroszország mellett még Kína sem állt ki az ENSZ-ben, miután tartózkodott a támadást elítélő határozatról szóló szavazáson.

Oroszországban az emberek sorban állnak a pénzükért a bankok előtt. A rubel nagyon nagyot gyengült, kisebb háborúellenes tüntetések robbantak ki az ország városaiban annak ellenére, hogy a putyini rezsim valós ellenzékét az elmúlt évben végképp ledarálták. Celebek, oligarchák, sőt állami tisztviselők gyerekei is elítélték az inváziót. Az állami propaganda kénytelen letagadni a támadás valódi nagyságát, azt kommunikálják, hogy a katonai tevékenység nem megy túl Ukrajna délkeleti Donbaszi régióján.

Halvány remény

Eközben Ukrajna óriási nemzetközi elismerést kapott, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki komédiásból lett politikus, most nagyot "alakít", elismeréseket arat azért, ahogy kiáll az életét fenyegető ellenséggel szemben, a helyén maradva tartja a frontot az orosz nyomással szemben. Fizikai bátorsága, hogy Kijev utcáin készít videókat, ahol szó szerint fejvadászok keresik az alkalmat a lelövésére, éles ellentétben van Putyin viselkedésével, akik a fertőzés veszélyére hivatkozva tízméteres távolságban tárgyal és tart sajtótájékoztatókat a Moszkvába látogató politikusokkal.

Várakozások szerint az orosz elnököt nem fogja jobb belátásra bírni, hogy elszámolta magát a háborúval, hanem éppen ellenkezőleg, a sarokba szorított autokraták szokásos reakciójával, még agresszívebbé válik. A brit üzleti lap publicistája szerint ezért két körülmény kínál csak reményt a békére. Az egyik az ukrán és az orosz kormány képviselői között a belorusz-ukrán határon kezdődött tárgyalások. Ezzel az a gond, hogy az oroszok egy ismert nacionalistát állítottak a küldöttségük élére, ami eleve kétségessé teszi, hogy bármilyen eredményt érjenek el.

A másik, hogy az orosz kormányzó elit elmozdítja a hatalomból Vlagyimir Putyint. Az orosz elnök a háború előtt megalázta őket azzal, hogy egy nagy teremben jókora távolságra tőle körbeültette őket, és fel kellett mondaniuk a rájuk kiosztott leckét az ukrajnai helyzettel kapcsolatban. Bár a jelenlegi orosz rezsim vezetése kevésbé kollektív, mint a szovjet felső vezetés volt – amely 1964-ben békésen el tudta távolítani a hatalomból Nyikita Hruscsovot –, ám ha az orosz katonák véres utcai harcokra kényszerülnek Ukrajna városaiban, a győzelem esélye tovább romolhat, nőhet a hazai gazdasági elégedetlenség a orosz nép és a gazdagok körében is. Így talán eljön a pont, amikor Putyin váratlanul „súlyosan megbetegszik”.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.