Több mint 400 orosz zsoldos tevékenykedik Kijevben azzal a paranccsal, hogy gyilkolják meg Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt, illetve kormányának tagjait és az ukrán főváros polgármesterét - írja a New York Times. A bérgyilkosok a Wagner Group magánbiztonsági vállalat alkalmazottai, ez a cég Vlagymir Putyin orosz államfő egyik legközelebbi szövetségese, Jevgenyij Prigozin tulajdonában van.

A Wagner Group valójában a kormány milíciája, amely a Kreml megrendelésére Szíriában, illetve Afrikában is tevékenykedik. A sajtóinformáció szerint jókora vérdíjat tűztek ki Zelenszkij fejére - amikor az ukrán titkosszolgálat értesült a tervről 36 órás kijárási tilalmat rendeltek el Kijevben azzal, hogy akit az utcán találnak arról feltételezik, hogy szabotőr, és ennek megfelelő bánásmódra számíthat.

Egy a magánbiztonsági céghez közel álló forrásról úgy tudja az amerikai napilap, hogy Ukrajnába összesen 2000-4000 zsoldos érkezett már januárban. Egyesek az orosz szeparatista megszállás alatt lévő donbaszi régióban várták a támadást, az említett több száz bérgyilkos Fehéroroszországból szivárgott be az ukrán fővárosba.

Kicsi zöld emberkék

Állítólag azt az utasítást adták nekik, hogy várjanak készenlétben, amíg az orosz vezetés úgy tesz, mintha tárgyalna Zelenszkijjel, aztán lépjenek akcióba, hogy megnyissák az utat egy új, oroszbarát kormány felállása felé. Ennek szellemében a sajtóinformáció szerint további 23 kormánytisztviselő is a célpontjaik között van, továbbá Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko. A zsoldosok célpontjaik mobiltelefonjainak követésével tartják szemmel távolról kiszemelt áldozataikat.

A Wagner embereinek további feladata, hogy segítsék az inváziót, irányítsák a megszálló csapatokat és kiiktassanak minden olyan személyt, aki akadályozhatja azok mozgását. A Wagner Groupnak nem új terep Ukrajna, katonái részt vette a Krím annektálásának előkészítésében 2014-ben - minden bizonnyal ott voltak a "kis zöld emberkék" között, akik katonai rangjelzés nélkül megszállták a félszigetet kiszorítva onnan az ukrán hadsereget, ami utat nyitott a terület leválasztáshoz Ukrajnáról.

Árnyék hadsereg

Azért hatékonyak, mert követhetetlenek - mondja a zsoldosokról Richard Barrons brit tábornok. Megjelenhetnek az árnyékéból, végrehajthatnak bármilyen erőszakos cselekedet, aztán eltűnnek ugyanott, a honnan jöttek. Nem derül ki, hogy ki volt a felelős a tettükért. Közvetlen kapcsolatuk van az orosz kormánnyal, így nem vonhatók felelősségre. Emellett a Kreml láthatóan jobban bízik a Wagnerben, mint a hadseregben. Az invázió tervéről állítólag már decemberben tájékoztatták a céget.

A "szabotőrök" levadászása Kijevben állítólag sikeres volt, jó pár zsoldost likvidáltak, másokat letartóztattak. Az ukrán hatóságok arra is figyelmeztetnek, hogy az oroszok kezébe kerültek raktárak, amelyekből ukrán egyenruhákat szerezhettek, amit arra használhatnak, hogy baráti csapatoknak álcázva jelenjenek meg az ukrán településeken. Egy csapat csecsent ukrán források szerint Kijev határában sikerült részben likvidálni, részben letartóztatni - jelentette a belügyminisztérium.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.