Dodikot azzal vádolják, hogy szeparatista törekvéseivel egy új boszniai háborút kockáztat. Az elnök visszautasította, hogy szankciókkal fenyegessék, és utalt egy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közelgő találkozóra - olvasható a portálon.

Dodik úgy nyilatkozott, nem gyávának választották meg, hozzátéve, nem fogja elriasztani a Londonból, Washingtonból, Berlinből és Brüsszelből érkező felháborodás. A boszniai szerb vezető szerint tervei nem vezetnének Bosznia–Hercegovina felbomlásához. Szerinte a szankciók és az uniós finanszírozás csökkentése csak arra kényszerítené, hogy elfogadja a kínai befektetési ajánlatokat.

Amikor Putyinhoz megyek, nincsenek elvárások. Csak annyit mond: miben segíthetek? – mondta Dodik, hozzátéve, a kínai elnök, Hszi Csin-ping szintén csak annyit szokott mondani neki, hogy ha valamiben segíthet, áll rendelkezésére.

A boszniai szerb elnök vezetése alatt a szerb entitás az elmúlt időben az államszövetség több szövetségi szintű intézményéből is kivonult, ami egy ENSZ-nek küldött jelentés szerint nagy veszélyt jelent az 1995-ös daytoni békeegyezményre. 

Dodik azt mondta, továbbra is szeretne csatlakozni az EU-hoz, habár Franciaország és Hollandia ezt ellenzik. A múlt héten háromszor is találkozott Várhelyi Olivérrel, a Magyarország által delegált uniós bővítési biztossal, aki arra figyelmeztette, hogy megvonhatják az uniós pénzeket a szerb entitástól.