Az olajkereslet súlypontjának nyugatról keletre való áthelyeződése jelenleg egyre gyorsuló ütemben folytatódik az IEA decemberi jelentése szerint. Az európai olajkereslet az idei harmadik negyedévben a 2008/2009-es pénzügyi válság óta a legélesebb hanyatlást produkálta éves összevetésben, miközben az ázsiai kereslet rendkívül robusztus maradt - állapítja meg a jelentés. Bár három évvel ezelőtt még úgy tűnt, az európai és ázsiai olajkereslet szinkronban van, ám napjainkban már határozottan eltérnek e régiók keresleti trendjei, sőt, úgy tűnik, ellenkező irányba tartanak az ügynökség szerint.

A második jelentős változás az IEA szerint, hogy a finomítói üzlet többé már nem lokális ipar, a végfelhasználók globalizálják azt, és messzebről is képesek beszerezni az energiahordozót.

Az egyesült államokbeli és európai olajipar teljesítményének nagy részét az export teszi ki, ezzel szemben a helyi fogyasztás zsugorodik. Korábban hagyományosan az USA számított a világ legnagyobb importőrének, mára azonban Oroszország mögött a második számú exportőrré lett.

A nyersolaj és a feldolgozott termékek piacai eltérő sebességgel változnak, a finomítói marginok ugyanis jóval volatilisebbé váltak.

A jelentés szerint a globális olajkereslet bővülése viszonylag renyhe lesz 2013-ban, abból a feltételezésből kiindulva, hogy a világgazdaság növekedése annak ellenére lanyha marad, hogy a kínai gazdaság kilátásai és a feltörekvő piacok növekedése mérsékelt javulást mutathat.