A Kijev központjában lévő Lila Cake kávéház öt alkalmazottja már lemondott arról, hogy bárki betér meginni egy kávét és harapni mellé valamit, miután az orosz támadások miatt csak naponta néhány órán át van áramellátás, ami megnehezíti a nemrégiben újranyitott üzlet üzemeltetését - derül ki a Financial Times riportjából. Az eredetileg 50 alkalmazottból 20-nak fel kellett mondaniuk. Morális kötelességüknek érzik, hogy kinyissanak, de kérdés, meddig tudják ezt megtenni.

Az ukrán kormány, amely szerint az ország energia-infrastruktúrájának 40 százalékát érte kár, arról számol be, hogy az Ukrajna amúgy is szörnyű pénzügyi helyzete még rosszabbá vált. A gazdaság ugyanis megszenvedi az energiahányt.

Az ország finanszírozásához jövőre 55 milliárd dollár külső segítségre van szükség, ezen belül 38 milliárd kell a várható költségvetési hiány pótlására és 17 milliárd az infrastruktúra újjáépítésére - mondta Volodimir Zelenszkij, Ukrajna államfője a világ pénzügyminisztereinek a Világbank és az IMF éves találkozóján októberben.

Államosítás volt és lesz

Julia Szvirigyenko gazdasági miniszter arra figyelmeztetett, hogy az energiaválság fokozni fogja a GDP zuhanását 2022-ben. A korábbi előrejelzés 35 százalékos zuhanásról szólt, ami a közgazdászok szerint végül 40 százalék mínusz lehet. A kormány öt stratégiai jelentőségű vállalatot államosított november második hetében, amit továbbiak követhetnek, ha a háborús erőfeszítések ezt kívánják.

A fronttól távol lévő és az orosz támadásokat megúszó városokban a gazdasági aktivitás bizonyos szektorokban, így a kiskereskedelemben szeptemberben visszatért a háború előtti szintre - jelentette a több plazával is rendelkező ukrán Dragon Capital befektetési bank. Az áramszünetek azonban akadályozzák a bevásárlóközpontok üzemeltetetését is.

Generátorral vagy análkül

A Dragon jelentése szerint október 11-e óta, amikor az oroszok felpörgették az ukrán energia-infrastruktúra támadását, öt kijevi és nyugat-ukrajnai központ látogatottsága 15 százalékkal csökkent, miután korábban visszatért a háború előtti szintre.

A cég generátorokat vásárol, hogy működésben tartsa a bevásárlóközpontokat, a raktárakat és stabil áramellátással, illetve fűtéssel visszacsábítsa az elmaradozó vásárlókat. Az áramszünetek lehetetlenné teszik a munkát a munkaidő felében - mondja Tomas Fiala, a Dragon Capital vezérigazgatója.

Kicsik és nagyok

A vendéglők, a kiskereskedők és a kkv-k, amelyek nem rendelkeznek saját generátorral, megszenvedik, hogy a kórházak, a tömegközlekedés és a kritikus infrastruktúra élvez elsőbbséget az áramellátásban. Az IT-szektor, amelynek egy része nem igényel sok energiát, állja a sarat, az erőforrás-kihelyezési szolgáltatásokat nyújtó, brit Ciklum, amely 1500 embert foglalkoztat Ukrajnában fenntartotta ottani érdekeltségét.

A Metinvest, Ukrajna legnagyobb acélgyártója, amelynek mariupoli üzemét az oroszok einstandolták, két maradék gyárát 50-65 százalékos szinten tudja üzemelteti saját energiaforrásai segítségével. Az ipar és a kormány képviselői naponta egyeztetnek arról, melyik szervezet mennyi energiát kaphat és mikor.