A tragikus baleset 2021 októberében történt, a bíróság pedig most emelt vádat a világhírű színész, Alec Baldwin ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. Ugyanez a vád Hannah Gutierrez-Reed, a film fegyvermestere ellen. David Halls rendezőasszisztens pedig vádalkut írt alá halálos fegyver gondatlan használatának vádjában – írja a Reuters.

A gondatlanságból elkövetett emberölés nem minősül szándékos emberölésnek, és Új-Mexikóban 18 hónapig terjedő börtönbüntetéssel, valamint 5000 dolláros pénzbírsággal sújtható.

Alec Baldwin tagadta a felelősséget az operatőr haláláért, és azt mondta, hogy az alacsony költségvetésű film forgatására soha nem lett volna szabad éles lövedékeket beengedni. A színész állítása szerint azt mondták neki, hogy a fegyver „hideg”. Ez egy szakmai kifejezés, ami azt jelenti, hogy biztonságosan használható.

Baldwin régebben még tagadott

Egy 2021-es televíziós interjúban a színész azt mondta az ABC Newsnak, hogy nem ő húzta meg a Pietta 45-ös kaliberű, hosszú Colt revolver replika ravaszát, és az csak azután sült el, hogy Halyna Hutchinsszal próbálgatva a kameraállásokat, felhúzta a kakasát.

Az FBI törvényszéki vizsgálata szerint az egyfunkciós revolver normálisan működött, és sülhetett el a ravasz meghúzása nélkül. A Halyna Hutchins halálával kapcsolatos nyomozás arra összpontosított, hogyan kerültek éles lövedékek a forgatásra, és hogyan töltötték be őket a lőfegyverbe.