Miközben Ukrajna ünnepelte az orosz csapatok kivonulását a déli Herszon városából, Jurij Ignat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője felvetette annak lehetőségét, hogy Vlagyimir Putyin elnök parancsot adhat a november 15-én és 16-án Balin megrendezésre kerülő G20-csúcstalálkozó alatt egy minden eddiginél nagyobb rakétatámadásra Ukrajna ellen.

Ignat a TSN ukrán hírtelevízió fordítása szerint azt is mondta, hogy Oroszország jelentősen kimerítette fegyvertartalékait, miután "hihetetlen mennyiségű rakétát engedtek el " Ukrajnában. A parancsnokság szóvivője hozzátette, hogy Oroszország már nem képes rá, hogy folyamatos rakétatűz alatt tartsa Ukrajnát, mint az október 10-i bosszúhadjárat alatt tették – írja a Newsweek. Viszont arra számítanak, hogy a G20-as gazdasági csúcsra időzített támadások mindent felülmúló erejűek lehetnek, még ha nem is lesz állandó rakétázás.

Iráni drónok után iráni rakétákat vásárolhat Putyin

 

Bár Moszkva készletei fogytán vannak, Irán olyan pilóta nélküli légi járműveket (UAV) szállít Oroszországnak, mint a Shahed-136, vagy más néven kamikaze drón, valamint ballisztikus rakétákat, mint a Fateh-110 és a Zolfaghar rakéta - a Fateh-110 család egyik változata. Irán a héten közölte, hogy kifejlesztette első hazai hiperszonikus ballisztikus rakétáját, amelyet más országok légvédelmi rendszerei évtizedekig nem lesznek képesek kiiktatni.

Anton Gerascsenko ukrán belügyi tanácsadó tweetelte Ignat megjegyzéseit, hozzátéve: "tudjuk, hogy vereségeit Oroszország megtorolja a civil lakosságon". A G20-ak csúcstalálkozóját kedden és szerdán tartják az indonéziai szigeten, amelyen Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Vlagyimir Putyin nem vesz részt.

Az Oroszországgal szemben bevezetett háborús szankciók hatással voltak az új fegyverek gyártásához szükséges alkatrészekhez való hozzáférésére. Az intézkedések hatását többek között a moszkvai területen található Koroljovban székhellyel rendelkező Taktikai Rakéták Vállalat is érzi, amely rakétákat gyárt az Ukrajnában állomásozó orosz erők számára.