Ukrajnának havi 7 milliárd dollár azonnali finanszírozási segítségre van szüksége a szociális kifizetések és a fizetések fedezésére – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, amikor a múlt héten Kijevbe látogatott.

Zelenszkij megosztotta aggodalmát az akadozó ukrán gabonaexporttal kapcsolatban is: von der Leyen azt ígérte, hogy gyorsított határátlépési eljárásokkal segít és ebben Lengyelország is fontos szerepet játszhat – írja a Bloomberg.

 

Ukrajna ugyanis a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, átlagosan havonta 4-5 millió tonna gabonát exportál az ország, a mennyiség mostanra azonban néhány százezer tonnára redukálódott.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, egy nemzetközi gyűjtőakció keretében 10,1 milliárd euró (3810,5 milliárd forint) gyűlt össze eddig Ukrajna megsegítésére és az ország további segélycsomagokra számíthat. Feburár végén például a Világbank mintegy 350 millió dollárt átfolyósítását készítette elő, de az Egyesült Államoktól komoly katonai támagatást is kap az ország.

Szerda este Joe Biden amerikai elnök jóváhagyott egy 800 millió dolláros (276 milliárd dolláros) újabb hadisegély-csomagokat. Az orosz erők februári betörése óta nyújtott katonai segélyek összértéke már 2,5 milliárd dollár (862 milliárd forint) fölé emelkedett. Az Egyesült Államok tüzérségi rendszereket, tüzérségi lövedékeket, páncélozott személyszállító járműveket és pilóta nélküli partvédelmi hajókat küld Kijev számára.

Ha segítene az ukrán krízisben, az alábbi cikkben összefoglaltuk azokat a szervezeteket, amelyek támogatási lehetőségeket biztosítanak.