A tagországok reakciójától tartva az Európai Unió többé már nem tudja garantálni a hat nyugat-balkáni ország jövőbeni tagságát, derült ki abból a belső dokumentumból, amelyről négy diplomata is beszélt - vette át a Reuters hírét a vajdasági Szabad Magyar Szó. Az EU és a balkáni országok vezetőinek október 6-ai csúcstalálkozójáról szóló nyilatkozatok sikertelen összehangolása a legnehezebb pillanat az Európai Unió stratégiájában Szerbia, Koszovó, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Albánia és Észak-Macedónia befogadásának kérdésében.

A patthelyzet akkor alakult ki, amikor feszültté vált a helyzet Szerbia és Koszovó határán. A csúcstalálkozó előkészítéseként az EU egy olyan deklaráció elfogadását tervezi, amely megismétli a 18 évvel ezelőtt tett ígéretet arról, hogy „egyértelműen támogatja a Nyugat-Balkán európai perspektíváját”, áll a szeptember 11-ei dokumentum tervezetében, amelybe a Reuters betekintést nyert.

Erről a nyilatkozatról két körben is vitát folytattak, de nem született megállapodás, állítják a diplomaták. A tagállamok nem közölték álláspontjukat, de ismeretes, hogy a gazdag északi országok, mint amilyen Dánia, Franciaország és Hollandia attól tartanak, hogy megismétlődik ugyanaz a forgatókönyv, mint 2007-ben Románia és Bulgária esetében, mely országokat túl gyorsan vették fel az EU-ba az észak-európaiak szerint.