A német belügyminiszter szerint az EU tagországai egyhangúlag megállapodtak arról, hogy legfeljebb három évig befogadnak ukrán menekülteket anélkül, hogy előzetesen menedékkérelmet kellene benyújtaniuk - értesült a BBC.

A katonai konfliktus humanitárius szempontból várhatóan mintegy 18 millió ukrán embert érint, és mintegy négymillióan menekülhetnek el az országból - közölte korábban Janez Lenarcic, a humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos.

Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint az Ukrajnából menekülők száma már elérte a 368 ezret, sokan érkeztek Lengyelországba, Romániába, Magyarországra, Moldovába és Szlovákiába.

Azonnali ideiglenes védelmet kapnának

Az EU-nak az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt menekültek millióinak érkezésére kell felkészülnie, ezért az Európai Bizottság tervet dolgoz ki a nemzeti erőfeszítések összehangolására és a menekültek esetleges tagállamok közötti elosztására - közölte az MTI szerint Ylva Johansson belügyi biztos Brüsszelben, a tagországok belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozását követően vasárnap.

Az uniós bizottság a lakhelyüket elhagyni kényszerülő ukránok "tömeges beáramlása" esetén alkalmazni szükséges szabályok életbe léptetésére tesz javaslatot a tagállamok belügyminisztereinek következő, csütörtökön esedékes ülésén.

A terv szerint a hosszadalmas menekültügyi eljárás elkerülésével az Ukrajnából menekültek bizonyos minimumkövetelmények mellett azonnali ideiglenes védelmet kaphatnának. Az irányelvet akkor alkalmaznák, ha a menedékjog iránt szokatlanul nagy számban benyújtott kérelem feldolgozásának szokásos eljárása túlterhelné a felelős hatóságokat - közölte az uniós biztos.

Az EU mintegy négymillió ukrán menekült érkezésére számít. A konfliktus ez idáig több mint hétmillió embert kényszerített otthona elhagyására.

Sürgős humanitárius segítség érkezhet

Franciaország határozati javaslatot terjeszt hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé annak érdekében, hogy szavatolni lehessen az akadálymentes humanitárius segítséget "az orosz invázió idején Ukrajnában maradt lakosság sürgős szükségleteinek kielégítésére" - jelentette be az MTI szerint a francia elnöki hivatal. "A sürgős humanitárius akción túl Franciaország tűzszünetre szólít fel, amelynek minden béketárgyalást meg kell előznie". Az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó illetékesei és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is részt vesznek a tanácskozáson

Az EU egészségügyi támogatást nyújt Ukrajnának

A EU és tagállamai továbbra is politikai, pénzügyi, humanitárius és logisztikai támogatást fognak nyújtani Ukrajnának - közölte Gérald Darmanin, az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét betöltő Franciaország belügyminisztere.

Az uniós belügyminiszterek Ukrajna kérésére kötelezettséget vállaltak arra, hogy az EU egészségügyi és gyógyászati ellátást segítő támogatást nyújt az országnak. Több tagállam, különösen az Ukrajnával határos uniós országok a menekültek befogadását ajánlották fel, amelyhez a miniszterek uniós koordinációról és támogatásról döntöttek - tájékoztatott az MTI szerint a francia miniszter.

Megállapodtak abban is, hogy amennyiben tovább növekszik a menekültek áradata, az Ukrajnával szomszédos országoknak támogatást nyújtanának határellenőrzési és regisztrációs feladataik ellátásához.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.