Elítéli a  jelenleg is zajló, nagyszabású orosz csapatösszevonást az ukrán határon az Európai Parlament. Állásfoglalásukban az EP képviselői követelik, hogy Moszkva azonnal vonja vissza erőit, és ne fenyegesse a szomszédos országot.

A katonai művelet veszélyezteti az európai békét, stabilitást és biztonságot, emellett pedig arra szolgál, hogy Oroszország Ukrajna kárára politikai engedményeket zsaroljon ki vele a nyugattól - olvasható az EP közleményében.

Ukrajna NATO-csatlakozási terveire utalva úgy vélik:

a szövetségek megválasztása egyetlen ország esetében sem függhet egy harmadik ország jóváhagyásától,

ezért elutasítják azt az orosz törekvést, hogy egyes országokat „befolyási övezetébe” vonva Oroszország alakítsa ezen országok jövőjét.

Oroszországnak fizetnie kell

Az Uniónak készen kell állnia arra, hogy határozottan figyelmeztesse Oroszországot: egy Ukrajna elleni esetleges katonai művelet nem pusztán elfogadhatatlan, hanem nagyon magas gazdasági és politikai árat fizetne érte Oroszország - olvasható az EP állásfoglalásában.

A tagállamoknak az azonnali fenyegetésekre adandó válaszlépésként ezért gyorsan meg kell egyezniük az orosz kormány elleni gazdasági és pénzügyi szankciókban ahelyett, hogy a fellépés előtt kivárnak egy újabb támadást.

A szakcióknak az Európai Unióban található pénzügyi és tárgyi eszközök befagyasztását, beutazási tilalmat, Oroszország kizárását a SWIFT fizetési rendszerből, az orosz gazdaság számára fontos ágazatok célbavételét és az ország hírszerzése és katonasága finanszírozásának megzavarását is tartalmaznia kell.

Csökkenteni kell a függést az orosz energiától

A parlament képviselői emellett azt kérik, hogy az EU tegyen hiteles erőfeszítést az orosz energiaimporttól való uniós függés csökkentésére, és energiaügyekben is mutasson nagyobb szolidaritást Ukrajnával. 

Az állásfoglalásban sürgetik, hogy az Északi áramlat 2. gázvezetéket ne helyezzék üzembe, függetlenül attól, hogy az megfelel-e az uniós gázirányelv előírásainak - olvasható közleményükben.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.