"Ez az egyik kulcskérdés Oroszország biztonsága szavatolásának szempontjából középtávon, sőt stratégiai perspektívában is. Erről folyamatosan, nyilvánosan beszélünk, figyelmeztetjük partnereinket, hogy ez számunkra elfogadhatatlan" - mondta Putyin a keddi orosz-amerikai virtuális csúcsra vonatkozó kérdésre válaszolva Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján – írja az MTI.

Beszámolója szerint Joe Biden amerikai elnöknek is kifejtette álláspontját, amely szerint minden országnak joga van ahhoz, hogy a biztonsága szavatolásának a legelfogadhatóbb módját válassza, de ezt úgy kell megtennie, hogy ne ássa alá más országok biztonságát, adott esetben Oroszországét. A problémát az emberek közötti kapcsolatokhoz hasonlította, amelyekben az "Istentől adott szabadság" határtalan, de csak addig, amíg nem ütközik egy másik ember szabadságába.

"És itt kellene a kölcsönös korlátozásoknak életbe lépniük" - mondta

Putyin megismételte Moszkva álláspontját, amely szerint a biztonságnak globálisnak kell lennie, és mindenkire egyformán ki kell terjednie. Elmondta: Moszkvát azért aggasztja Ukrajna esetleges NATO-felvétele, mert ott is ugyanúgy meg fognak jelenni az észak-atlanti szövetség kontingensei és bázisai, valamint - szerinte Oroszországot fenyegető - fegyverzete is.

"Hogy tehetnénk meg, hogy nem gondolunk erre, ez egyszerűen bűnös tétlenség lenne részünkről: passzívan nézni, ami ott (Ukrajnában) történik" - hangsúlyozta Putyin.

Bejelentette: az amerikai elnök javaslatára megállapodott Bidennel egy olyan struktúra létrehozásáról, amelyben konkrétan és részletesen foglalkoznak majd ezekkel a kérdésekkel, és amelyről az orosz fél rövidesen konkrét javaslatokat fogalmaz majd meg. Az ügyben Putyin maximális nyilvánosságot ígért.
Provokatívnak minősítette az azt firtató kérdést, hogy készül-e Oroszország megtámadni Ukrajnát, vagy sem, de válaszolva rá leszögezte:

"Oroszország békeszerető külpolitikát folytat, de jogában áll szavatolnia a saját biztonságát. Ahogy mondtam már, közép- és hosszú távú perspektívában erről tanácskozunk a partnereinkkel, az összes partnerünkkel, beleértve tegnapi tárgyalópartneremet, Biden urat, az Egyesült Államok elnökét is" - mondta.
Úgy vélekedett, a virtuális csúcstalálkozó legfontosabb eredménye, hogy van lehetőség a párbeszéd folytatására.

"Oroszország senkit sem fenyeget. Oroszország intézkedéseket hoz a lopakodó fenyegetés ellen, amely a határai felé terjed. Látjuk, ahogy a NATO elkezdi fokozatosan maga alá gyűrni Ukrajnát. Ez vörös vonal Oroszország számára" - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Izvesztyija című lapnak nyilatkozva.

Miközben az orosz fegyveres erők a saját területükön, nem pedig "valahol Latin-Amerikában" tartanak hadgyakorlatot, addig az amerikai katonák az orosz határokhoz utaznak, hogy ugyanezt tegyék. Közölte, hogy az amerikai fél a virtuális csúcson egyelőre nem volt hajlandó lényegi tárgyalásba bocsátkozni Putyinnak arról a javaslatáról, hogy kölcsönösen szüntessék meg a diplomaták munkáját megnehezítő korlátozásokat.

Peszkov szerint a két elnök párbeszéde konstruktív volt, de lehetett volna eredményesebb is. Mint mondta, személyes találkozó megszervezéséről egyelőre nem esett szó, és elképzelhetőnek nevezte, hogy Putyin és Biden legközelebb online tárgyal majd, ha munkatársaik párbeszéde gyümölcsözően alakul.

Jurij Usakov, az orosz elnök külügyi tanácsadója elmondta, hogy a két elnök éppen a második világháborús amerikai hadba lépéshez vezető Pearl Harbor elleni japán támadás 80. évfordulóján beszélt egymással. Mindketten megemlékeztek a konfliktus által a családjuknak okozott veszteségről.