Drágulnak a magán-és a közszféra építkezései is a jövőben Németországban - mondta Hans Peter Wollseifer a kölni iparkamara elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

A meredeken felfelé ívelő agyagárak kihatnak a szakmában dolgozókra, így az ügyfelekre is. Ezért a megrendelésekre a magánembereknek és az építőiparnak is várnia kell. Előbbi esetében 10-11 hét, utóbbinál akár 14 hetes csúszás várható.

A bérek folyamatosan emelkednek, az anyagárak szintén drágulnak és az alapanyaghiány miatt nem érkeznek meg időben az áruk. Ilyen körülményeket már 40 éve nem tapasztalt az építőiparban Wollseifer.

Míg a magánszektorban mindig újra lehet beszélni az építtetővel, ha valami nem a terv szerint alakul, ez sajnos a közszférára egyáltalán nem jellemző. Sok vállalat ráadásul emiatt most durva veszteséget termel

- mondta az elnök. 

A versenypiaci földgázár mintegy négyszeresére, a villamos energia ára pedig két és félszeresére nőtt az év elejéhez képest, miközben például az égetett kerámia és tégla termékeknél, a szálas hőszigetelőanyagoknál az energia teszi ki a gyártási költségek 40-50 százalékát. A fuvardíjak csak az Európai Unión belül 20-30 százalékkal nőttek az idén.

A Kínából és az Egyesült Államokból érkező fa, fémek, valamint a szigetelőanyagok drágulása a kereslehet erőteljes növekedésének és a különböző termelési problémáknak tudható be - mondta.

A nyersanyag-drágulás leginkább a karosszériával kapcsolatos szolgáltatásokat, a finommechanikát és a gépjárműipari szakmákat érinti - véli Wollseifer, aki úgy számol, hogy az építkezések még annak ellenére is drágulhatnak, hogy az anyaghiány eközben valamilyen szinten csökken majd. A válság előtti szinttől azonban már nagyon messze állnak - fogalmaz a lap.

Akkora a szakmunkáshiány, hogy külföldi diákokat hoznának ide

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, bár Magyarországon 40 ezer külföldi szakmunkás van jelen még ennél is 10 ezerrel több vendégmunkásra lenne szükség, mivel a magyar építőipar a hatékonyság terén az unió utolsó harmadában áll, pedig máskülönben „még sok is” lenne ennyi vendégmunkás. 

A hazai építőiparban most 2019-hez képest 25 ezerrel többen, mintegy 370 ezren dolgoznak. Az építőipar idei teljesítménye eléri majd az 5000 milliárd forintot. A járványhelyzet alatt ugyanakkor gyengébben nőtt a hatékonyság, mert zömmel „be sem tanított” munkások érkeztek az építőiparba, így a hatékonysági kérdések háttérbe szorultak.