Lassabb növekedéssel és a vártnál magasabb inflációval számol az Európai Központi Bank (EKB), ami ennek megfelelően, különös tekintettel az ukrán háború által okozott bizonytalanságokra, felülvizsgálta eddigi politikáját – mondta Christine Lagarde, az EKB elnöke.

AZ EKB új előrejelzése szerint idén éves szinten 5,1 százalékos infláció lesz az eurozónában, a következő hónapokban további emelkedésre van kilátás a csillagászati energiaárak, és azok továbbgyűrűző hatása miatt. Jelen állás szerint a jegybank 2 százalékos inflációs célját 2024-ben látja elérhetőnek.

Fő üzenetként lényegében kizárta, hogy az EKB kamatot emeljen záros időn belül, hiába van történelmi csúcson az infláció a világ többi részéhez hasonlóan Európában is. Az EKB-nak nincs időkerete, minden attól függ, hogy az év során milyen adatokat mérnek az európai gazdaságban, és milyen hatásai vannak az ukrán háborúnak. Ezzel az első reakciók alapján akár mégis nyitva maradnak akár idén a kamatemelés esélyei, különösen az EKB kiugró inflációs várakozásának függvényében.

Olyannyira, hogy Lagarde szavai alapján egyes elemzők decemberben legalább egy kamatemelést várnak, de az sem kizárható, hogy már hamarabb is elköteleződik a szigorítás felé az EKB.

Márciusi kamatdöntő ülésén:

  • A kormányzótanács újratervezte eszközvásárlási programját (APP). Ennek megfelelően az EKB áprilisban 40 milliárd, májusban 30 milliárd, majd júniusban 20 milliárd euró értékben vásárol pénzpiaci eszközöket. A harmadik negyedévről a beérkező adatok alapján hoznak döntést. Ha akkor is maradnak a magas inflációs kilátások, akkor a vásárlásokat befejezik, de ha szükséges, készek ettől eltérni, összegben és ütemezésben egyaránt.
  • A fő kamatfeltételek nem változtak, és nem is fognak változni addig, ameddig az eszközvásárlási program tart, és akkor sem egyből.
  • A pandémiás eszközvásárlási program (PEPP) keretében többet nem vásárol márciust követően, az eszközök hozamát viszont legalább 2024 végégig újból befekteti.

Lagarde hangsúlyozta, hogy

Semmiben nem gyorsítjuk a normalizációt, lépésről lépésre haladunk, miközben minden lehetőséget nyitva hagyunk

A háborút megelőzően az elszálló infláció miatt már tett a szigorításra utaló jeleket az EKB, és azt is több helyen beárazták, hogy akár idén is lehet kamatemelés.

Nem a szemlélőkkel foglalkozunk, a kormányzótanács 25 tagja hoz megfontolt döntéseket
- mondta Lagarde.


Megerősítette, hogy az EKB biztosítja majd a likviditást, és mandátumának megfelelően megőrzi az árstabilitást.