"Az én szerény értékelésem az, hogy semmit sem ér" - mondta Lagarde a kriptovalutákról a College Tour című holland talkshow-nak adott, vasárnap sugárzott interjújában – írja a CNBC.

"A semmin alapul" - tette hozzá. "Nincs mögöttes eszköz, ami biztonsági horgonyként szolgálna".
Lagarde felszólította a globális politikai döntéshozókat, hogy hozzanak szabályokat a digitális eszközökre nagy téteket kötő, tapasztalatlan befektetők védelmére. A kriptovaluták az idén mindenütt zuhantak, a bitcoin - a világ legnagyobb értékpapírja - a novemberi történelmi csúcs óta értékének több mint felét elvesztette.

"Aggódom azok miatt az emberek miatt, akik azt hiszik, hogy ez jutalom lesz, akik nem ismerik a kockázatokat, akik mindent el fognak veszíteni, és akik szörnyen csalódni fognak, ezért úgy gondolom, hogy ezt szabályozni kell" - mondta Lagarde.

A Nemzetközi Valutaalap volt vezetőjének szkepticizmusa a kriptókkal szemben nem újdonság. Korábban már aggályokat fogalmazott meg a digitális valuták környezeti hatásaival, valamint a pénzmosásban és szankciók kijátszásában való lehetséges felhasználásukkal kapcsolatban.

Legutóbbi megjegyzései a kriptopiac fokozott ellenőrzésének idején érkeztek, mivel a szabályozó hatóságok reagálnak a terraUSD, egy ellentmondásos, úgynevezett stabilcoin összeomlásának következményeire, amelyről úgy volt, hogy mindig 1 dollárt ér.

A digitális valuták gyors növekedésére válaszul több központi bank is dolgozik a készpénz saját virtuális alternatíváján - az EKB is köztük van. A digitális euró "nagyban különbözne" a magán kriptovalutáktól, mondta Lagarde.