Stuart Bearhop, az Exeteri Egyetem ökológusa szerint ha sikerül igazolni, hogy a példány vad, úgy az első hasonló egyed lehet a szigetországban 1868 óta – írja a BBC nyomán a 24.hu.

A Scilly-szigeteken jelenleg nagyjából 40 madárfigyelő próbálja megtalálni a ritka vendéget. A dögkeselyűt először hétfőn látták Peninnis Headnél.

Az Egyesült Királyság területén eddig kétszer dokumentálták a fajt a természetben, egyszer 1825-ben Somersetben, egyszer pedig 1868-ban Essexben.

Bearhop kiemelte: nagyon ritka megfigyelésről van szó. A szakértő hozzátette, valószínűleg többen el fognak utazni a szigetekre, hogy megtekintsék a madarat, hiszen évszázadonként egyszer látható hasonló állat a régióban.

Az egyiptomi keselyű Franciaország és Spanyolország egyes részein is előfordul. Bearhop szerint a példány Franciaországból érkezhetett, és megzavarodhatott vándorlása során.

Az egyiptomi hieroglifákból is ismert faj egyedszáma folyamatosan csökken. Az állat különlegessége, hogy az egyetlen ragadozó madár, amelynél eszközhasználatot figyeltek meg vadászatai során.