Már csak Lengyelország tart ki az Európai Unióban palagáz-kitermelési terveivel, amitől az orosz gázszállításoktól való függőségének megszüntetését reméli - írta a varsói Gazeta Wyborcza. A bolgár parlament ugyanis, miután a kormány a kutatások elleni tömegtüntetések miatt azok időleges felfüggesztését javasolta, törvényben tiltotta meg a jelenleg ismert egyetlen technológia alkalmazását, vagyis mind a kutatást, mind a kitermelést. Ezzel a már tavaly hasonló utat választó francia útra léptek, pedig még az előző hetekben is óriási lehetőséget láttak a palagázban, amelyből a becslések szerint akár 100 évre fedezhetnék az ország fogyasztását. A tilalom megszegőit 50 millió eurós büntetéssel és felszereléseik elkobzásával büntethetik. Bár a célpont a gázpala volt, ennek "oldalvizén" betiltották a gáznak szénből való előállítását is. A kormány azonnal visszavonta az amerikai Chevron társaságnak 30 millió euróért 5 évre megadott kutatási engedélyt, és megszüntette a további koncessziókról folyó tárgyalásokat.

A bolgár parlament döntése nem változtat a Lengyelország által az uniós fórumokon eddig hangoztatott álláspontján. Az Európai Unió minden tagállamának szuverén joga eldönteni, hogyan hasznosítsa energetikai készleteit, válasszon a különböző energiaforrások közül és meghatározza energiaellátásának szerkezetét. Ezt a jogot a lisszaboni szerződés is megerősítette - nyilatkozta a varsó lapnak a lengyel külügyminisztérium. A lengyelek rendelkeznek Európa legnagyobb palagáz-készletével. A környezetvédelmi minisztérium szerint a lengyel környezetvédelmi szabályok igen szigorúak, és garantálják a gázpala-kutatások és kitermelés biztonságát, és az eddigi kutatások és ellenőrzések nem utalnak arra, hogy azok bármilyen veszélyt jelentenének a környezetre.

A Bulgáriában most betiltott, az Egyesült Államokban kidolgozott, és évek óta sikeresen használt módszer lényege, hogy nagy nyomáson homokkal kevert vizet pumpálnak a palarétegbe, ami kiszorítja onnan a gázt. A vízhez 1 százaléknyi vegyszert adagolnak - ez a módszer hívei szerint annyi, amennyit az élelmiszerekhez, kozmetikumokhoz és az ivóvízhez is adnak, de ellenzői attól tartanak, hogy tönkreteszik a vízkészleteket.

A Bloomberg emlékeztetett arra, hogy ennek a technológiának köszönhetően vált az Egyesült Államok a világ legnagyobb földgáz-termelőjévé, és teljes tilalmat eddig csak a franciák rendeltek el. Azonban máshol is nagy a bizalmatlanság: tavaly Németországban és Nagy-Britanniában felfüggesztették a kutatást, miután két kút állítólag földrengést okozott.