A parlamenti vizsgálóbizottság létrehozásáról a képviselők és a szenátorok csütörtökön szavaztak együttes ülésen 399 támogató szavazattal, egy tartózkodás mellett.

Az energiaárak alakulása azt követően lett országos téma, hogy júliusban az éves inflációs ráta 5 százalékra nőtt, és ebben nagy szerepe volt az energiaáraknak. A villamosenergia júliusban 25 százalékkal került többe, mint tavaly a hetedik hónapban, a gázért pedig 20 százalékkal fizet többet a lakosság. Az energiaárak azt követően növekedtek látványosan, hogy a román hatóságok tavaly júliustól liberalizálták a földgáz árát, januártól pedig a villamosenergia árát a lakossági fogyasztóknak.

A román parlamentnek a héten nem ez volt az első ilyen intézkedése, kedden a képviselőház a védendő fogyasztók minimális energiaszükségleteinek biztosításáról fogadott el törvényt. A jogszabály alapján a koruk, egészségi állapotuk, elégtelen jövedelmük miatt szociálisan rászorulónak minősülő vagy energetikai szempontból elszigetelt területen élő családok, illetve egyedül élő személyek a lakásuk fűtéséhez használt energiahordozótól, illetve jövedelmüktől függően állami támogatást kaphatnak energiaszámláinak kifizetéséhez.

A védendő fogyasztók energetikai szempontból hatékonyabb fűtésrendszerek, illetve háztartási gépek beszerzésére is igényelhetnek támogatást. Raluca Turcan munkaügyi miniszter becslése szerint mintegy félmillió romániai háztartásnak, vagyis több millió embernek nyújt segítséget a védendő fogyasztókról elfogadott törvény.

Elemzők ősszel az energia további drágulására számítanak. A román hatóságok szerint az árnövekedésnek nem csak belföldi okai vannak, hanem az egész világon nőttek az energiaárak a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállás következtében megugrott kereslet miatt.