A csalók a "Small Business Administration's Paycheck Protection", az "Economic Injury Disaster Loan" és egy, a munkanélküli segélyek elosztására létrehozott programból lopták el a pénzt. Az amerikai kormány egyébként a járvány kezdete óta mintegy 3,5 billió dollárt költött Covid-segélyekre - írja a CNBC.

Eddig több mint 2,3 milliárd dollárnyi összeget már sikerült visszaszerezni és közel 100 gyanúsítottat már letartóztattak, köztük magánszemélyeket is.

A Secret Service, amely az elnök védelme mellett pénzügyi csalásokra is sprecializálódott, új koordinátor kinevezését jelentette be. Roy Dotson megbízott különleges ügynök a lapnak elmondta, 29 éve dolgozik a bűnüldözésben, de ilyen nagykaliberű csalással még nem találkozott. 

Dotson szerint ugyanis kétségtelen, hogy a csalásban érintett programok könnyen elérhetők voltak az interneten, ezért nem volt különsen nehéz dolga a bűnözőknek.

A Secret Services egyébként még időben figyelmeztette a magánszektort a csalásra, ezért több pénzintézet - például a PayPal- hamar azonosította és védezetett a további csalások elkerülése érdekében, ezért több mint 400 millió dollárnyi pénz eltűnését akadályozták meg - mondta Dotson.