Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerint akár 9 millió embert fenyegethet éhhalál Afganisztánban, ezért egy 2,4 milliárd dolláros humanitárius segélyt ígért a háború és a tálib vezetéssel sújtott országnak. 

Guterres szerint ugyanis Afganisztán gazdasága gyakorlatilag összeomlott: a koronavírus-járvány óriási terhet rótt a rendszerre, de a tálib vezetés és az aszályos időjárás az elmúlt hónapokban tovább fokozta az ország kitettségét.

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint Németország ezért 200 millió eurót biztosít Afganisztánnak, utalva mindeközben arra is, hogy a nemzetközi közösségnek növelni kell a humanitárius támogatást - írja az osztrák Standard.

Nagy-Britannia például a napokban jelentette be, hogy segélyszervezeteken keresztül 335 millió eurót juttat el a rászorulóknak, de nagy figyelmet fordítanak az ott élő nők alapvető jogainak gyakorlására is. A tálib vezetés hatalomra kerülése után megígérte például, hogy középiskolákat nyitnak a lányok számára, de a oktatásuk azóta is korlátozottan vagy egyáltalán nem működik.

Az oktatás mellett olyan alapvető dolgokat, mint egy sétát vagy egy park meglátogatását is korlátozták: a nők csak a hét 3 napján léphetnek be parkokba, a férfiak a fennmaradó 4 napon, beleértve a hétvégét is látogathatják azokat. 

Ahogy arról korábban a Napi.hu is beszámolt, a szegénység olyan drámai az országban, hogy egész családok adják el a szerveiket, hogy élelemhez és pénzhez jussanak. A Sky News riportja egy olyan esetet mutat be, ahol három testvér elmondta, hogy a veséiket darabonként körülbelül 1150 fontért (495 ezer forintért) adták el, hogy élelmet vásárolhassanak a család többi tagjának. Más családokban a szülők adták el a veséiket.