Július első felében megkezdődött a dinnye betakarítása, a gyümölcs idén is kiváló minőségű. Magyarországon az előzetes becslések szerint idén

  • körülbelül 125 ezer tonna görögdinnye
  • és csaknem 10 ezer tonna sárgadinnye

termésre lehet számítani.

Idén 1087 termelő 2821 hektáron termeszt görögdinnyét, ami 14 százalékkal több, mint tavaly. Sárgadinnyét 252 fő termeszt 451 hektáron, ami 29 százalékkal több termőterületet jelent.

Hallatlanul olcsó a magyar dinnye a legtöbb diszkontáruházban, ennek nem mindenki örül

A legforgalmasabb Magyarországon értékesítő élelmiszerláncok az olcsó dinnyét mágnesként használják a vevők lehalászására. Bővebben >>>

Áruhiánytól nem kell tartani

Idén nem sújtotta fagy a termést, így annak kiváló a minősége. Mennyisége elegendő ahhoz, hogy az áruházláncok ellátottsága biztosítva legyen, vagyis idén is döntő részben magyar dinnyét lehet vásárolni az üzletekben és nem kell áruhiánytól tartani.

Ha tudatos vásárlók akarunk lenni, fogyasszunk és vásároljunk hazai szezonális gyümölcsöket, mert az a termőföldtől az asztalig ellenőrzött és biztonságos termék. A hazai termékek választásával nem csak a magyar gazdák és családok megélhetését, hanem az egész nemzetgazdaságot is támogatjuk

– biztatja a fogyasztókat Nagy István agrárminiszter.

A miniszter kitért arra is, hogy a klímaváltozás miatt egészen szeptemberig élvezhető a magyar dinnye, a Lőrinc napi szezonzárás már a múlté.

Egészséges és nem hizlal

A dinnye nemcsak finom, hanem egészséges is az alábbi tulajdonságai miatt:

  • Beltartalmi értéke kiváló;
  • alacsony a kalória- és zsírtartalma;
  • vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele, ugyanis a sárga- és görögdinnye többek között A, C, B6 és E-vitamint, illetve vasat és foszfort tartalmaz;
  • víztartalma pedig kiválóan hidratál, ami a szervezet számára is kimondottan előnyös a nagy melegben;
  • antioxidáns tartalma hozzájárul a szív egészségéhez.