A kereskedelmi célú szilvapálinkák készítése visszaesett a főzdékben - mondta ifj. Nagy Árpád, a békéscsaba-mezőmegyeri Árpád Pálinka főzőmestere a portálnak.

A népegészségügyi termékadó bevezetése 15-20 százalékkal drágította a termékeket. Ez a bérfőzésre nem vonatkozik, mert azok az italok a párlatkategóriába tartoznak.

Tavaly jó termés volt, és sokan bevásároltak a mostaninál is olcsóbb alapanyagból, így most inkább a felhalmozott pálinkakészleteket értékesítik. A korai szilváknál a szárazanyag-tartalom idén elmaradt a szokásostól.

A szilvatúlkínálat pedig annak is köszönhető, hogy a konzervipar - a második legnagyobb szilvafelhasználó - a korai fajtákat még nemigen vásárolta, a közép- és késői érésű szilvákra helyezik a hangsúlyt. Lekvár- és dzsemkészítésre ma már kevés szilvát használnak.

A magyarok tányérjára ritkán kerül szilva, szilvás étel, hiszen évente átlagosan csak 1,3 kilogrammot esznek a gyümölcsből. A Fruitveb adatai szerint jelenleg 6600 hektáron termesztenek szilvát hazánkban, az éves termésmennyiség 40 és 80 ezer tonna között ingadozik.