A kereskedelmi célú szilvapálinkák készítése visszaesett a főzdékben - mondta ifj. Nagy Árpád, a békéscsaba-mezőmegyeri Árpád Pálinka főzőmestere a portálnak.
A népegészségügyi termékadó bevezetése 15-20 százalékkal drágította a termékeket. Ez a bérfőzésre nem vonatkozik, mert azok az italok a párlatkategóriába tartoznak.
Kapcsolódó
Tavaly jó termés volt, és sokan bevásároltak a mostaninál is olcsóbb alapanyagból, így most inkább a felhalmozott pálinkakészleteket értékesítik. A korai szilváknál a szárazanyag-tartalom idén elmaradt a szokásostól.
A szilvatúlkínálat pedig annak is köszönhető, hogy a konzervipar - a második legnagyobb szilvafelhasználó - a korai fajtákat még nemigen vásárolta, a közép- és késői érésű szilvákra helyezik a hangsúlyt. Lekvár- és dzsemkészítésre ma már kevés szilvát használnak.
A magyarok tányérjára ritkán kerül szilva, szilvás étel, hiszen évente átlagosan csak 1,3 kilogrammot esznek a gyümölcsből. A Fruitveb adatai szerint jelenleg 6600 hektáron termesztenek szilvát hazánkban, az éves termésmennyiség 40 és 80 ezer tonna között ingadozik.
Legolvasottabb
„Segítünk kifizetni” – Orbán legérzékenyebb pontjára tapintott az észt elnök
Váratlan fordulat a bankszámláknál, minden lakossági ügyfelet érint
Családi megbetegedéseket is okozhatnak a házi készítésű finomságok
Bepöccentek az oroszok, irgalmatlan pénzt követelnek Európától
Még a kockázatos besorolású betegek sem jutnak hozzá most ehhez a gyógyszerhez
Meglepetés a piacon: a paneleket verik a családi házak
Újabb alapvető élelmiszer árát csökkenti a Lidl
Riadót fújtak: vészesen zsugorodik az ország legnagyobb édesvízi tavának vízszintje
Magyarok is veszélyben: újabb erőszakhullámra, téli terrortámadásokra figyelmeztetnek