Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. a 91. vállalat, amellyel a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött. Ezek a cégek összesen 193 ezer embert foglalkoztatnak Magyarországon, 15 ezerrel többet, mint a szerződések aláírásakor - idézi a külügyminisztert a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye az MTI szerint.

A kormány ezekkel a megállapodásokkal biztosítja a kölcsönös elkötelezettség megőrzését, így a gazdasági növekedés fenntartását, a magyar kis- és középvállalkozások beszállítói szerepének erősítését, valamint a felsőoktatási rendszer versenyképesebbé tételét.

A svéd vállalat aktív és passzív autóipari biztonsági rendszereket és kiegészítőket gyárt. Világpiaci részesedése a légzsákok piacán 42 százalékos, a biztonsági övek piacán 44 százalékos, a kormányművek piacán pedig 37 százalékos volt 2020-ban. A cég valamennyi jelentős autógyárnak beszállít, a világ 27 országában 64 üzemmel van jelen.

Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. 1800 embernek ad munkát Sopronkövesden, és ennek nyomán mára Magyarország a világ ötödik legnagyobb biztonsági övexportőre, a globális kivitelből mintegy 10-11 százalékkal részesül. A cég árbevétele 2020-ban elérte a 17,64 milliárd forintot, amelyből 0,485 milliárd forintos eredményt realizált az Opten adatai szerint.

Az Autoliv egy svéd autóbiztonsági beszállító, amely világszerte az összes nagy gyártó számára értékesíti termékeit. Vegyes vállalataival együtt az Autoliv több mint 68 000 alkalmazottat foglalkoztat 27 országban, akik közül 5700-an foglalkoznak kutatással, fejlesztéssel és tervezéssel. Szijjártó elmondta, hogy tavaly 18 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom Magyarország és Svédország között, és a skandináv országból érkezett beruházások értéke megközelítette a 800 millió eurót.