Tudjuk, hogy a Covid-19-vírushelyzet miatt bekövetkezett gazdasági és pénzügyi problémák fájdalmasak, és hatásuk évekre elhúzódóan veszteségként fog jelentkezni. Az újraszabályozás miatt azonban a bankszektor még ezen körülmények mellett is likvid maradt, elősegíti sok ezer család és vállalkozás sikeres küzdelmét a nehézségekkel, és képes a gazdaság újraindításához szükséges hitelek folyósítására is - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a portálnak.

Lakossági oldalon a babaváró hitel volumene pótolta a többi lakossági hiteltermék visszaesését. Vállalati oldalon pedig a kormányzati, jegybanki és hitelgarancia-programok ellentételezték az elbizonytalanodott gazdasági aktivitást. Mindezek összességükben a hitelállományban növekedést jelentenek, a hitelek átlagos ügyintézési ideje pedig csökkent.

A koronavírus-járvány második hullámába kerültünk, azaz a járvány még tart.

A bankszektorban a Covid miatti veszteségek időben széthúzva fognak megjelenni, ezért egyáltalán nem átlagos, nehéz időszak elé nézünk

- fogalmazott a főtitkár.

A járvány első, tavaszi időszaka óta a magyar társadalom sokkal gyorsabban tudott alkalmazkodni a digitális átálláshoz, mint azt korábban vélelmeztük. Általánossá vált a digitális oktatás használata, a szolgáltatások és bevásárlások digitális igénybevétele, a digitális hivatali és közüzemi ügyintézés, közte a banki termékek digitális igénybevétele is. Mintha 10 évet ugrottunk volna előre a digitális korba - mondta Kovács Levente.

Várakozása szerint a digitális fejlesztések néhány éves távlatban ma még elképzelhetetlen gyorsaságot, hatékony ügyfélkiszolgálást tesznek lehetővé, miközben számos termék és szolgáltatás olcsóbbá is válik. Azaz folytatódik a banki termékek évtizedek óta tartó díjcsökkenése, bár ezt a trendet a tranzakciós illeték általános fenntartása ma még lassítja.