Nem indult meg ma a szemétszállítás csütörtökön Pécsett sem, mert a kukások szolidaritási akcióba kezdtek – írja a PécsMa.hu. Budapesten magasabb béreket követelve kedd óta sztrájkolnak a szemétszállítók, azóta a fővárosban nincs szemétszállítás.

A Telex pécsi tudósítója szerint a munkabeszüntetés csak a pécsi városgazdálkodási céget a Biokomot érinti. A cég leányvállalatánál, a régiós hulladékgazdálkodással foglalkozó Dél-Komnál nincs ilyen akció, azaz a környező településeken a megszokott menetrendben szállítják el a szemetet.

A Biokomnál működő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 pécsi vezetője elmondta, a tavasszal megkötött bérmegállapodás tiltja a sztrájkban való részvételt, de jogi segítségnyújtással, információkkal segíteni tudnak a munkavállalókat.

Október 6-án hajnalban a Biokom NKft. szállítási üzemének 91 dolgozója előzetes bejelentés nélkül megtagadta a munkát. A gyakorlatban ez azokat a munkavállalókat jelenti, akik Pécsett a kommunális hulladék elszállítást végzik

– írta közleményében Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

A városvezető azt közölte: a jogszerűtlenül sztrájkolók a valóságtól elrugaszkodott, 80 százalékot meghaladó béremelést követelnek az önkormányzattól, miközben a hulladékszállítási közszolgáltatás árát a kormány határozza meg. Ez évek óta változatlan, sőt, az infláció okozta, erre az évre eső 400 millió forintos díjkorrekciót az állami szolgáltató a mai napig nem fizette ki a hulladékszállítást végző cégnek.

A polgármester a szolgáltatás fenntartása miatt felvette a kapcsolatot a Baranya Megyei Katasztrófavédelemmel azért, hogy készüljenek fel a hulladékszállítási szükségellátás biztosítására. A vonatkozó törvények alapján a közegészségügyi kockázat mérséklése ilyen esetekben az katasztrófavédelem kötelessége, a városvezető minderről Baranya vármegye főispánját is értesítette. 

Budapesten kedd óta tart a sztrájk

Kedden az Ecseri úti telephelyen több száz szemétszállító nem vette fel a munkát, az alacsony fizetésekre és a kukásautók műszaki állapotára panaszkodtak. Az FKF-nél azóta tartanak az egyeztetések, de egyelőre nem találtak megoldást a kialakult helyzetre.

Csütörtök hajnalban Karácsony Gergely főpolgármester az FKF dolgozóinak a cég telephelyén személyesen  idei 15 százalékos béremelés felett egyszeri 200 ezer forintos rezsitámogatást ajánlott fel, valamint az év végi 120 ezer forintos bónusz sem marad el. Azonban azt is jelezte, hogy az önkormányzat megkurtított bevételei nem elegendők egyelőre a kiadások rendezésére.

Korábban jelezte, hogy az állami NHKV Zrt., amely évente ötmilliárd forinttal kevesebbet hagy a fővárosban a budapestiek által befizetett szemétdíjból, mint amennyit begyűjt.