A Blokád alkotói "Nézettségi rekord: már ötödik hete a legnézettebb filmek között a Blokád" címmel adtak ki közleményt pénteken. Az idén bemutatott magyar filmdrámák közül már most a legnézettebb alkotás, hiszen csak vígjátékok előzték meg a jegypénztáraknál - írták a közleményben.

A Filmforgalmazók Egyesülete adataiból kiderül, hogy az 1990-es taxis blokádról és Antall József miniszterelnök életéről szóló Blokád című filmet az elmúlt héten (november 10. és 16. között) 6133 néző látta a mozikban, ami jelentős visszaesés az előző három hétben elért heti 13-17 ezres nézőszámhoz képest. Ezzel a hatodik leglátogatottabb film volt az elmúlt héten (az éllovas amerikai Fekete párduc 2-t több mint 101 ezren látták). A premier utáni első héten az előkelő harmadik helyen nyitott a nézettségi listán, 17,5 ezer nézővel.

A mozik október 20. óta játsszák - országszerte heti 61 vásznon, az InterCom forgalmazza -, és négy hét alatt összesen 53 069 néző látta, 89,9 millió forint jegybevételt termelve.

A politikai krimi/életrajzi film megjelöléssel játszott Blokádot több mint 2,1 milliárd forint állami támogatásból forgatták (ez közvetlen és közvetett, azaz társasági adós állami támogatás), a film producere Lajos Tamás. Az alkotás a kritikusok szerint Antallt hősként ábrázolja, míg Göncz Árpád köztársasági elnököt az imázsát romboló, negatív színben tünteti el.

Mit hozott négy hét alatt az Elkxrtuk?

Pont egy évvel ezelőtt, 2021. október 21-én mutatták be a 2006-os budapesti eseményeket fikciós történetszálakkal ábrázoló Elkxrtuk című filmet - ezt négy hét alatt 124,8 ezren látták a mozikban, és mintegy 177 millió forint jegybevételt ért el. A premier hetében 65,2 ezer nézője volt (57 vásznon vetítették), amivel a második helyre került a top listán.

Az Elkxrtuk gyártási büdzséje - a Nemzeti Filmiroda adatai szerint - 1,436 milliárd forintot tett ki (ebből 430 millió volt a közvetett állami, taós támogatás); a producere Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya.