Pénteken tőzsdezárás után tette közzé az MKB Bank Nyrt., hogy Balog Ádám elnök-vezérigazgató távozik a hitelintézet éléről december 31-én.

A közlemény szerint Balog lemondott tisztségéről, és 2020. december 31. napi hatállyal - illetve ha az év végéig a bank közgyűlése által megválasztott új igazgatósági elnököt nem lehet hatályba léptetni, akkor legkésőbb március 1-jén otthagyja a bank igazgatóságát. A lemondás hatályosulásának napjával Balog Ádám munkaviszonya is megszűnik a banknál.

Az MKB december 14-ére hívta össze a közgyűlését, amelyen Balog utódját is megválasztják. Az új elnök-vezérigazgató hatályba léptetéséhez persze kelleni fog a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jóváhagyása is, emiatt lehet szükség Balog távozásának esetleges kitolására.

A bankvezető lecserélése meglepő fordulatnak számít, hiszen Balog volt az, aki a durva veszteséggel küzdő, szanálásra szoruló MKB-t rendbe tette, és az ő vezetésével sikerült teljesítenie a banknak az Európai Unió elvárásait is. Az idén a bankár úgy nyilatkozott, végre növekedési pályára kerülhet a hitelintézet.

Az új vezető személyéről egyelőre nem érkezett hír, de a cserének köze lehet ahhoz, hogy bő egy hónappal ezelőtt az MKB (amelynek meghatározó tulajdonoa Mészáros Lőrinc), a Takarékbank és a Budapest Bank tulajdonosai aláírták a szándéknyilatkozatukat a Magyar Bankholding megalapításáról, amelynek a célja végső soron a három bank összeolvasztása lenne. A bankholding vezetésével az egykori OTP-s Barna Zsoltot bízták meg.