Az infláció középtávon 3 százalék körül alakul, így az MNB-nek lehetősége van arra, hogy pénzügyi stabilitási célokat, illetve a kormányzati gazdaságpolitika céljait is szolgálni tudja az árstabilitáson túl - mondta Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Portfolio.hu hitelezési konferenciáján. A fogyasztás élénkülésére 2014-től számít a jegybank.

A jegybanki kamatdöntések átgyűrűznek a hitelkamatokba, így a jegybanki lépések itt is hatnak, ugyanakkor a hitelezési aktivitás kapcsán látnak gondot a jegybanki vezetők. Bár Balog is elismerte, hogy a hitelezési feltételek szigorodásának számos oka van, szerinte épp ezért van szükség arra, hogy a jegybank is megpróbáljon eszközöket vezetni a piacra a hitelezés élénkülése érdekében.

Nem általános segítségen gondolkodunk - az MNB Növekedési Hitel Programjának célközönsége épp ezért a hazai kkv-szektor. A magas kkv-felár miatt mind a hitelkereslet, mind a hitelkínálat csökkent az elmúlt években - ám az MNB adatai szerint a kkv-szektorban a kínálat a szűkebb - ez indokolja az MNB program célzottságát.

A beruházási hitelek segítenének

A gazdasági növekedést elsősorban a beruházási hitelek segítenék elő, ám az első - pilot - projektben a jegybank szélesre kívánta nyitni a kapukat, ezért forgóeszköz-hitelezés és EU-pályázati finanszírozásra is fel lehet használni a hitelt. Ugyancsak ezért áll fenn a 2. pillér, a devizahitel-kiváltás lehetősége is - mondta a jegybanki alelnök. Azt, hogy kiváltásra komoly szükség van, az indokolja, hogy a kkv (deviza)hitelállomány igen nagy része 5 éven túli hitel, ennek az állománynak (és a vállalkozói kitettségnek) leépülése túl lassú lenne.

A program során a beruházási hitelek esetében a szerződéskötés után az ügylet zárása néhány hónappal kitolódhat a folyósításhoz szükséges feltételek megteremtésére - erről az elkövetkező napokban kapnak tájékoztatást a bankok - ígérte Balog.

A mostani program feltételein már nem akar módosítani a jegybank, a későbbi programok kapcsán szóba kerülhet új elemek - így például a lízingfinanszírozás - bevétele a hitelprogramba- mondta Balog.

Azzal kapcsolatban, hogy mekkora részben kerül be valóban új forrásként a jegybanki pénz a rendszerbe, Balog annyit mondott, hogy a bankok jelzései alapján van remény új hitelek kihelyezésére, ám a rendelkezésre álló forrás döntő része hitelkiváltásra fordítódik.