Elfogadta Töröcskei István lemondását az ÁKK vezérigazgatói posztjáról a nemzetgazdasági miniszter - jelentette be Varga Mihály az állami rádióban és az állami tévében hétfő reggel. Szavai szerint Töröcskei István már csak az új vezető kinevezéséig látja el feladatát. Az új vezetőről hamarosan megszületik a döntés, vannak nevek a fejemben - tette hozzá a politikus.

A miniszter szerit az ÁKK vezérigazgatója jó munkát végzett, az államadósság évről évre csökken, az adósságfinanszírozás biztosított. Töröcskei magán üzleti érdekeltségeire hivatkozva ajánlotta föl lemondását. Az ÁKK vezére azt követően jelentette be lemondási szándékát tavaly december elején, hogy az MNB visszavonta a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. tevékenységi engedélyét. A bank többségi tulajdonosa Töröcskei István, mellette 49 százalékos tulajdonos a magyar állam. Az MNB akkori közleménye szerint a hitelintézet működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, további működése veszélyeztette volna az ügyfelek érdekeit, illetve a hitelintézet kötelezettségeinek teljesítését.

Mai bejelentése szerint az Együtt üdvözli, hogy Varga Mihály teljesítette a párt korábbi követelését, és elfogadta Töröcskei István lemondását az ÁKK éléről. A párt szerint Töröcskei menesztése szükséges volt, de korántsem elégséges, ezért azt is követeli, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium, illetve a megfelelő ellenőrző szervek utólag világítsák át az ÁKK elmúlt évekbeli működését, hogy kiderüljön: milyen szakmai hibákat követett el Töröcskei.

A Napi.hu értesülései szerint valójában már megvan az utód az ÁKK élén, Nátrán Roland személyében. A korábban helyettes államtitkári pozíciót is betöltő szakember 2014 végéig az Eximbank-csoport vezérigazgatója volt, a poszton Urbán Zoltán az MFB Zrt. korábbi helyettes vezetője, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója váltotta. A Garantiqua Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatói posztjára pedig Búza Évát, a pénzintézet korábbi vezérigazgató-helyettesét nevezték ki, Búza az első Orbán-kormány alatt az MFB első számú vezetője is volt.

A Napi.hu által megkérdezett pénzügyi szakértők szerint az ÁKK vezetői posztjának "lebegtetése" a nemzetgazdasági tárca korábbi és jelenlegi vezetése közti ellentét egyik megnyilvánulása. A Matolcsy György és Varga Mihály közt kialakult véleménykülönbségre utalhat a Széchenyi Bank csődjének kezelés is. A bankfelügyeleti funkciót is ellátó MNB már tavaly áprilisban felszólította Töröcskeit - mint többségi tulajdonost - a bank tőkehelyzetének rendezésére. A jegybank ezt követően még három alkalommal ismételte meg a felszólítást - eredmény nélkül. Úgy tudjuk, hogy a csőd bejelentését éppen a nemzetgazdasági tárca vezetője akadályozta meg - a jegybank ellenében. Erre végül is 2014. december közepén került csak sor.

Lapunk korábbi információi szerint négy magánszemély számára hozott jelentős megkönnyebbülést a kormány tavaly december közepi döntése, miszerint a végelszámolás alá vont Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. azon betéteseit, akik a banknál elhelyezett pénze meghaladta az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által garantált összeget (100 ezer eurót), 49 százalékban (tulajdoni hányadának megfelelően) kártalanítja.