A globális kamatcsökkentési folyamatok világszerte, így Magyarországon is gyorsították a befektetési alap állományok növekedését. A Budapest Alapkezelő 2014. június 30-án csaknem 400 milliárd forintnyi vagyont kezelt befektetési alapjaiban. Ez a tavalyi év azonos időszakához képest csaknem 50 százalékos, míg 2013 végéhez képest 22 százalékos növekedést jelent, ami kétszerese a piaci dinamikának.

Az alapkezelő a hazain kívül a cseh piacon is jól áll: a cseh piacon értékesített alapok összvagyona egy év alatt mintegy 80 százalékkal, 65 milliárd forintra nőtt. Ezzel a Budapest Alapkezelő nyilvános alapokon belüli piaci részesedését csaknem 8 százalékra növelte (a magyar és a cseh piacot is figyelembe véve).

Az idei első félévben beáramlott több mint 25 milliárd forintnyi vagyonnal a legnépszerűbb termék az elsősorban a magyar állam által kibocsátott eszközökbe fektető Budapest Állampapír Befektetési Alap volt. A második legkeresettebb eszköz a Budapest Bonitas Plus likviditási alap volt, ahová csaknem 14 milliárd forint érkezett, és jó eredményt ért el a 2013-ban indított GE Money Bonus Abszolút Hozam Alapok Alapja is, amelybe idén mintegy 6 milliárd forintot helyeztek el a befektetők.

Az ügyfelek továbbra is a biztonságot és a likviditást tartják szem előtt, amikor befektetési alapot választanak, ezért változatlanul a pénzpiaci és a rövid kötvényalapok, valamint a tőkevédett alapok a legkeresettebbek. Várakozásaink szerint azonban ezek hozamai a következő időszakban már nem fogják kielégíteni a befektetői elvárásokat, így fokozatosan előtérbe kerülhetnek a magasabb kockázatot képviselő eszközök - mondta Pázmándi László, a Budapest Alapkezelő vezérigazgató-helyettese.

A kockázatvállalási hajlandóság lassú változását jelzi, hogy az alapkezelőnél az első félévben jó eredményt értek el az ésszerű kockázat mellett magasabb hozamlehetőséget ígérő termékek is: így például az idén indult, vagyonának jelentős részét az államkötvényekénél magasabb hozamot ígérő vállalati kötvényekbe fektető GE Money Paradigma Alapba mintegy 5 milliárd forint érkezett.