A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) elnöke szerint országszerte 200-250 független benzinkút van zárva. Egri Gábor szerint demonstrációjuk sikeres volt, hiszen ezzel akarták felhívni a figyelmet arra, hogy a benzinárstop miatt 278 napja gyakorlatilag megszűnt a megélhetésük. Elkeseredett emberekről, kis családi vállalkozásokról van szó – mondta a szövetség képviselője a hvg.hu-nak.

Egri elmondása szerint ő és az összes független benzinkutas abban reménykedik, hogy a kormány előbb-utóbb kivezeti a benzinárstopot, azonban akkor is kérdés lesz, hogy milyen irányba viszik a lakosság támogatását.

A bezárás hírére megnyílt az állami támogatás

A veszteségek növekedése és az állami támogatás elapadása miatt az FBSZ tagjai tiltakozásul kútbezárást terveztek az augusztus 19-20-ára. Miután a kormány négy napja hajlandóságot mutatott a támogatás folytatására, a szövetség úgy foglalt állást, hogy a tagvállalatok és vállalkozások egyénileg döntik el, bezárnak vagy kinyitnak-e a hétvégén.

Az agrártárca pénteken jelentette be, hogy megnyílt a kisbenzinkutak támogatásának igénylése az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a hatósági üzemanyagár miatti veszteségeiket mérséklő támogatáshoz. A kormány erre 18,5 milliárd forintot különített el.

Egri Gábor, az FBSZ elnöke az RTL Klub péntek reggeli műsorában azt mondta, hogy a kormánytól az árstop miatt kapott támogatás csak a kiadásaik minimális részét fedezi, a kutasok már a tartalékaikat használják fel, hogy túléljék a következő napot.