Öt év magyarországi munka után Nicolas Katcharov, a BERT elnök-vezérigazgatója az EDF csoport másik leányvállalatánál folytatja munkáját. Feladatkörét 2011. szeptember 1-től Jean-Noel Reimeringer vette át.

A Budapesti Erőmű Zrt. elnök-vezérigazgatói teendőinek ellátásában a - 2006. óta Magyarországon tevékenykedő - Nicolas Katcharovot 2011. szeptember 1-től Jean-Noel Reimeringer váltja. A francia EDF csoport igazgatótanácsa Nicolas Katcharovot az EDF csoport egyik olaszországi leányvállalatának vezetésével bízta meg.

A BERT új vezérigazgatója, Jean-Noel Reimeringer 1976 óta dolgozik az EDF csoportnál. Az utóbbi években az EDF Energy-hez tartozó (újabb nevén UK Power Networks) UK Power Network Services társaság vezérigazgatója volt, ezt megelőzően pedig a lengyel Elektrocieplownie Wybrzeze S.A. kapcsolt energiatermelő társaság alelnöki tisztségét töltötte be.

Az EDF csoport 2011-ben meghatározott magyarországi stratégiájának kulcseleme a meglévő jelenlét erősítése, valamint az EDF Démász és a Budapesti Erőmű közötti szinergiák kihasználása. A jelenlét erősítésének részét képezi a cégcsoport energetikai beruházásainak növelése és további fejlesztések elindítása is. A társaság fő célja a beruházás, nem pedig a kivonulás; hosszú távon itt akarunk maradni - fogalmazott Gerard Roth, a csoport közép-európai igazgatója.

Egyesítenék a cégeket

A következő időszak fontos feladata előkészíteni az EDF Démász és a Budapesti Erőmű egyesülését is; a két társaság felügyelőbizottságában már be is jelentették e szándékot - mondta Roth. Az új, egységes cégben lesznek majd közös funkciók is, azonban nagyrészt maradnak a jelenlegi viszonyok, így a két, szegedi, illetve budapesti központ - közölte. Az összeolvadás valószínűleg a jövő év elején mehet végbe.

Az összevont cég nagyobb hatékonyságot kínálhat az áramértékesítés, emberi erőforrás, számvitel, gázbeszerzés területén jelentkező szinergiák kihasználása révén - hangzott el.

Az új elnök-vezérigazgatótól a francia cégcsoport igazgatótanácsa azt várja, hogy tevékenyen vegyen részt az EDF magyarországi fejlesztésében és a 2011 őszétől induló stratégiai átalakításban.

Gerard Roth arról is beszélt, a magyarországi tevékenység fejlesztésére van szükség. A sajtótájékoztatón szó esett a mintegy 1,2 milliárd forintos Zöldforrás projektről is, amelynek révén a Szegedi Egyetem partnerségével 1,2 megawattos biogázalapú hőtermelés indulhat az évé végén, a jövő év elején. (Az egyetem a technológiában használt baktériumok fölfedezésével vette ki a részét a projektből.)

Nincs tervben a tőzsdére lépés

Jelenleg kétféle fejlődési út mutatkozik a társaság előtt; egyrészt akvizíciók révén, másrészt a belső növekedéssel (szolgáltatások, tevékenységek), illetve partneri viszonyok kialakításával lehet előbbre jutni - hangzott el. A tőzsdére lépés lehetőségét jelenleg nem mérlegelik, noha az EDF csoport érdekeltségében már vannak tőzsdei cégek - mondta Roth, aki érdekes módon a magas kapcsolódó költségekkel indokolta elsősorban álláspontjukat.

Számos más céggel szemben az EDF maradni és fejlődni akar - mondta Roth. A csoport nagyjából 1 milliárd eurót fektetett be Magyarországon a cégek megvásárlásakor, amihez évente komoly fejlesztési beruházások jönnek még - az EDF Démásznál évente mintegy 10 milliárd forintos beruházás realizálódik. A Budapesti Erőmű a magyar áramtermelés 4 százalékát adja, míg az EDF Démász 12 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. Az EDF Démász és a BERT alkalmazásában közel 1800 foglalkoztatott áll.