Ma Magyarországon a bankokra duplán rájár a rúd - állapította meg Radován Jelasity, az Erste Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója a GKI konferenciáján. A bevételi oldalon a végtörlesztés a legjobb adósokat vitte el, eközben a nem teljesítő hitelek aránya nőtt, az állam pedig sokal aktívabb lett a betétgyűjtési oldalon. A kiadási oldalon pedig a banki különadó léte mellett a kockázati költségek drasztikusan nőttek, emelkedtek a forrásköltségek és fut az árfolyamrögzítés is.

Bár az alacsonyabb kamatszint hozzájárul a hitelezés növekedéséhez, messze nem garantálja azt; ezt igazolják a régiós példák is - mondta a bankvezér. Több oka is van annak, hogy a hitelezés nem tud beindulni. Ma nehéz olyan céget találni, amely hitelt akarna felvenni. A korábbihoz képest ma sokkal nehezebben hitelezhetők a ciklikus iparágak (így az építőipar és a kereskedelem), valamint az off-shore hátterű cégek.

Az MNB folyamatos kamatvágása nyomán a hitelkamatok is elindultak lefelé. Bár ez pozitívan hat a hitelezésre, egyedül nem képes megoldani az összes problémát - mondta egy kérdésre válaszul az Erste vezére.