Elkészült a tavalyi teljesítményük alapján összállított rangsor, amelyet minden évben a cégek adatszolgáltatása és szakértői becslés alapján a bruttó forgalom szerint publikál a Trade Magazin kiskereskedelmi szaklap. 

A legújabb toplistából kiderül, hogy a kilenc nagy, főként élelmiszer-kereskedelemből élő boltlánc majdnem 5400 milliárd forintos bruttó forgalmat hozott össze 2021-ben, szemben az egy évvel korábbi 5076 milliárddal, azaz 6 százalékos növekedést értek el együtt. 

A növekedésben szerepet kapott, hogy tavaly is nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene, de emellett a múlt év közepén felpörgő infláció, vagyis a termékek árának emelkedése szintén segítette a forgalomnövekedést. 

Tartja vezető helyét a Lidl

Az új rangsorban a Lidl megőrizte első helyét, a bruttó forgalmát 12 százalékkal 922 milliárd forintra növelte. A második helyen maradt a Spar, amely 7 százalékkal 792 milliárd forintra növelte az árbevételét, a harmadik helyen a Lidl trónfosztása előtt piacvezető Tesco áll, utóbbi boltlánc 765 milliárd forintra növelte bevételét, ami 4 százalékos növekedésnek felel meg. 

Utánuk jön a Coop 674 milliárddal, majd a CBA 569 milliárddal, ez 3 és 5 százalékos növekedésnek felel meg. A hatodik helyre jött fel az Auchan, amely 10 százalékos növekedéssel 464 milliárdos összeggel fejezte be a múlt évet. Ezzel megelőzte a 2020-ban még hatodik helyen álló Reált, amely 1 százalékos többletet, így 433 milliárd forintos bruttó forgalmat mondhatott magáénak tavaly. A nyolcadik a Penny, a kilencedik pedig az Aldi 389 és 384 milliárd forintos bruttó bevétellel, ez 4, illetve 8 százalékos pluszt jelent. 

Mennyi jut egy-egy boltra? 

Az adatokból tehát az látszik, hogy az összforgalom alapján milyen a sorrend, de a boltláncok hálózata eltérően változott egy év alatt, voltak, amelyek több bolttal zárták a múlt évet (Aldi, Lidl, Penny, Spar) akadtak, amelyek kevesebbel (Coop, CBA, Reál, Tesco), az Auchan boltjainak száma nem változott. 

A különbségek miatt érdemes megnézni, hogy az egy boltra jutó forgalom hogyan alakult. A Buksza (a Napi.hu szerkesztőségi blogja) így is összevetette a boltláncokat, az eredmények kicsit eltérnek a fentiektől. 

A ranglistaelső Lidl egy-egy boltjára tavaly 4,8 milliárdos forintos bevétel jutott, 9 százalékkal több mint egy évvel korábban. A Spar esetében 3 százalékos volt a növekedés, így egy üzlet közel 1,3 milliárd forintot ért el. A Tescónál 5 százalékkal 3,9 milliárd forintra nőtt a boltonkénti bevétel. 

Mekkora forgalom jut egy-egy üzletre?
BoltláncEgy boltra jutó átlagos forgalom (millió forint)Változás (százalékban)
Lidl4 8279
Spar1 2903
Tesco3 8645
Coop1716
CBA2896
Auchan19 33310
Reál3765
Penny1 7144
Aldi2 5103
Forrás: Trade Magazin, Buksza blog-számítás

A Coop és a CBA 6-6 százalékkal, a Reál pedig 5 százalékos emelkedést ért el, így 171-376 millió forint volt egy-egy üzlet átlagos bevétele. Fontos, hogy az utóbbi magyar kézben lévő láncok teljesen más forgatókönyv szerint működnek, a franchise-hálózatukhoz ugyanis rengeteg kis alapterületű bolt tartozik, a három céghez 1151-3939 egység tartozott tavaly. 

Az Auchan egy áruházra jutó bevétele 10 százalékkal 19,3 milliárd forintra nőtt. A Pennynél ugyanez 4 százalékkal 1,7 milliárdra, az Aldinál 3 százalékkal 2,45 milliárd forintra nőtt. 

Tarolnak a diszkontok

Szintén érdemes megvizsgálni, hogyan fest a piac, ha a boltlánctípusok csapnak össze,  a növekedés mértékét nézve ez az összehasonlítás a diszkontok egyértelmű fölényét mutatja. A három diszkontlánc (Aldi, Lidl, Penny) összesített forgalma ugyanis 9 százalékkal közel 1700 milliárd forintra ugrott. 

Visszafogottabb, 6 százalékos bővülést ért el a három hipermarkettel is rendelkező három boltlánc: az Auchan, a Spar és a Tesco, ők 2021 milliárdos bevételt hoztak össze. A magyar boltláncok (CBA, Coop, Reál) együttes forgalma 3 százalékkal 1676 milliárd forintra emelkedett. 

(Megjegyzés: A cikkben a Trade Magazin idei és tavalyi listájában szereplő adatokat használtuk fel. A friss toplistában szereplő 2020-as bevételi adatok nem mindegyik boltláncnál egyeznek meg a tavaly kiadott eredeti listában szereplő számokkal, az kalkulációkban a 2020-as számoknál az eredeti, tavaly kiadott Trade Magazin-listát használtuk.)