A tulajdonos, Bige László fia szerint a vállalat be tudná fizetni a bírságot, de az a jelenlegi helyzetben különösen nagy megterhelést jelentene és a következő szezon, vagyis az őszi műtrágyapiac kínálatát veszélyeztetné. A cégcsoportnál ezért bíznak abban, hogy a Kúria előtt lévő jogvédelem iránti kérelmük révén halasztást kapnak, amíg a GVH őszi határozatáról dönt a bíróság - olvasható a portálon.

Tavaly októberben a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata megállapította, hogy a Bige László nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A nemzeti versenyhatóság versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre. Bige László tulajdonos akkor azonnal közölte: bíróságon fogja megtámadni a GVH milliárdos bírságát a Nitrogénművek Zrt., amelynek a döntés értelmében a legnagyobb összegű bírságot, mintegy 11 milliárd forintot kellene fizetnie.

A GVH által a Nitrogénművekre kiszabott bírság őszi megtámadása óta is sokat romlott a piaci helyzet, ezért a Nitrogénművek reméli, hogy hogy nem kell befizetniük a 11 milliárdos rekordösszegű bírságot, és később a GVH-döntés ellenében is a cégcsoportnak ad igazat a bíróság – közölte Bige Zoltán.

A Kúria előtt a kérelem

A határozat tanulmányozása után a cégcsoport november végén keresetet nyújtott be a határozattal szemben, és azonnali jogvédelem iránti kérelemmel fordult a bírósághoz. Az eljáró Fővárosi Törvényszék december 21-én utasította el a beadványt, és mondta ki, hogy a Nitrogénművek csoportnak át kell utalnia a műtrágyakartellben rá kiszabott bírságot. A vállalkozások ezt a végzést is megtámadták, és idén január 5-én fellebbezést terjesztettek elő. Ebben illetékes a Kúria.