A magyarországi cégvezetők 38 százaléka azt tervezi, hogy a bonyolult gazdasági kilátások ellenére is felvesz új alkalmazottakat. Az autóipari ágazat különösen aktív e tekintetben: a vállalatok mintegy fele mondta, hogy növelte a foglalkoztatottak számát - derült ki a Randstad személyzeti szolgáltató felméréséből. Összességében a megkérdezett feldolgozóipari vállalatok 37 százaléka a jelenlegi infláció és a bizonytalan energiaellátás ellenére növelte a munkaerő-állományát. Minden ágazatban tízből kilenc vállalat nem tervez létszámcsökkentést.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy az infláció a kifizetett fizetésekre is hatással volt. Míg az év elején a vezetőknek csak 83 százaléka számított fizetésemelésre, addig az év első felében 92 százalékuk ténylegesen magasabb fizetést fizetett. A fizetésemelések fele 6-10 százalékos volt. Emellett 22 százalékuk 11-20 százalékkal növelte a fizetését.

A vezetők az év elején nem számítottak ekkora emelésekre: akkoriban csak 13 százalékuk jelezte, hogy 11-20 százalékkal emeli a fizetéseket. Az autóipar a fizetések tekintetében is az iparág élén áll. Itt a megkérdezett vállalatok 32 százaléka 11-20 százalékkal emelte a fizetéseket.

Mivel az árak tovább emelkednek, különösen az energiaellátás terén, és az élet mindenki számára drágábbá válik, a vállalatok a jövőben is fizetésemeléseket terveznek.

A megkérdezett vezetők 41 százaléka idén is fizetésemelésre számít.

A legtöbbjük esetében a fizetésemelés hat és tíz százalék közötti lesz.

A vezetők tervezik, hogy a gazdasági helyzethez igazítják vagy már hozzáigazították a nyújtott juttatások szerkezetét is. A vállalatok csaknem hetede tervezi, hogy egyszeri átalányösszeget fizet a dolgozóknak a megemelkedett energiaárak támogatására. A legtöbb vállalat ezt nem a cégautó-szerződések megváltoztatásával téríti meg. Csak minden ötödik vállalat követel magasabb üzemanyagárakat vagy kilométer- vagy költségkorlátozást a munkavállalóitól.