„Rövid távon csak az állam által megnyitott stratégiai üzemanyagkészletek alkalmasak a benzinhiány elkerülésére” –mondta a holtankoljak.hu ügyvezetője az atv híradójának. Bujdos Eszter és más szakértők szerint is augusztus közepe lehet a legkritikusabb időszak az ellátásban. A felszabadított stratégiai készlet 186 millió liter üzemanyagot jelent. Szakértők adatai alapján Magyarországon napi szinten 20 millió liter üzemanyag fogy, így a készlet jóindulatú becslés szerint is maximum 10 napra elegendő mennyiség.

Több nagy üzemanyag forgalmazó is hozott különféle korlátozásokat, amikkel a hiányt, illetve a teljes kifogyást akadályoznák meg, de a Független Benzinkutak Szövetsége szerint az árstop feloldása lenne az igazi megoldás, ami 20-30 százalékkal csökkentené a magánfelhasználók fogyasztását.

Szakértők úgy számolnak, hogy augusztus közepe lehet a legkritikusabb az üzemanyagellátás szempontjából, ezért nem tartják elképzelhetetlennek a további korlátozások bevezetését sem.

Bujdos Eszter úgy látja, már most sem kapnak elegendő mennyiségű üzemanyagot a töltőállomások. Szerinte az sem változtat sokat a helyzeten, hogy a céges autókat már csak piaci áron lehet tankolni.

A kisebb kutak helyzetét tovább nehezíti, hogy a Mol már csak a megrendelt mennyiség 50 százalékának a leszállítását biztosítja az eddigi 66 százalék helyett a nem szerződött partnerei felé.

Több tucat már bezárt, és szerintem drasztikusan meg fog nőni a kutak bezárásának a száma.

Sajnálatos módon még a júliusi támogatást sem kapták meg a kis benzinkutak, még az augusztust sem látjuk, jelenleg a kormányzat tologatja ezt a kérdést. Én azt látom, hogy időhúzásra játszanak – mondta Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.