Az elmúlt évekhez hasonlóan 2017-ben is megőrizte fejlődési dinamikáját a Starschema Kft.. A nagy mennyiségű adatok (big data) kezelésével és elemzésével foglalkozó cég árbevétele tavaly meghaladta a 2,3 milliárd forintot, ami 20 százalékkal több a 2016-os értékhez képest. A fejlődés ütemét jól érzékelteti az is, hogy foglalkoztatottainak száma az egy évvel ezelőtti 150-ről 180-ra nőtt. Ezeket az adatokat figyelembe véve a Starschema jelenleg hazánk piacvezető big data és üzleti intelligencia szolgáltatásokat nyújtó vállalkozása - írja közleményében a PortfoLion.

A cég megrendeléseinek mintegy 70 százaléka a tengerentúlról, főként Fortune 500-as nagyvállalatoktól érkezik. A Starschema ügyfelei között olyan óriások találhatók, mint az Apple, a Walt Disney, a Tesla vagy a Pepsi, de ezen a hosszú listán szerepel még a Facebook és a világ legnagyobb streaming szolgáltatója, a Netflix is. Előbbi adatvizualizációs szervereit egy ideje már a budapesti cég algoritmusaival felügyelik, utóbbi pedig a magyar szakemberek segítségével jut hozzá valós időben olyan fontos mutatószámokhoz, mint a nézettség, a sorozatöregedés vagy a folytatási hajlandóság.

A Starschema stratégiájának középpontjában továbbra is a technológiai óriásvállalatokkal és az intenzív növekedési fázisban lévő, úgynevezett scale-up cégekkel történő együttműködés bővítése áll. "Terveink megvalósítása érdekében fokozni szeretnénk tengerentúli jelenlétünket az Egyesült Államok keleti és nyugati partján egyaránt. A közeljövőben ennek próbáljuk megteremteni a személyi és infrastrukturális feltételeit, ehhez kerestünk üzleti partnereket" - mondta a befektetéssel kapcsolatban Földi Tamás, a Starschema ügyvezetője.

A nemzetközi terjeszkedés mellett a budapesti cég a tőkebefektetést munkaerőfejlesztésre, szolgáltatási körének kibővítésére és a szakmai partnerkapcsolatok fejlesztésére használja fel. Kiemelt cél az is, hogy a Starschema beszállítóként a hazai nagyvállalati szektort is hozzásegítse az újhullámos big data és mesterséges intelligencia technológiák, valamint a felhőalapú szolgáltatások hatékony alkalmazásához.

A két fél befektetéséről szóló megállapodását a Gazdasági Versenyhivatal február 15-én hagyta jóvá. Az ügylet M&A tranzakciós tanácsadója az Absolvo Consulting Kft. volt, a jogi hátteret a Starschema oldalán a Lendvai & Partners, a PortfoLion oldalán az Oppenheim biztosította.