Megállapodás született a regionális ICT-szektorban: a 4iG Csoport stratégiai partnerségre lépett Montenegró kormányával, amelynek keretében a felek azonnali hatállyal megszüntették a ONE Crna Gora mobilszolgáltató felvásárlásával örökölt peres eljárásaikat, emellett szándéknyilatkozatban erősítették meg a jövőbeni együttműködésüket.

A montenegrói kormány és a 4iG Nyrt. megállapodása Montenegró digitális átállását, illetve annak felgyorsítását támogatja – közölte csütörtökön a 4iG.

Lépésről lépésre

A 4iG stratégiai befektetőként 2021-ben, a Telenor Montenegro felvásárlásával lépett be a Nyugat-Balkán telekommunikációs piacára. 

A közös szándéknyilatkozat mindkét fél számára előnyös, és Montenegró érdekét szolgálja. A partnerségünk a lakossági szolgáltatások minőségét is jelentősen javíthatja, az EU-ban tapasztalható színvonalra. A 4iG régiós és országunkban végzett tevékenysége a korszerű technológiák bevezetését, a kiberbiztonság magasabb szintre emelését és a közigazgatás digitalizációjának felgyorsítását is ígéri

– nyilatkozta az aláírási ceremóniát követően Dritan Abazovic, Montenegró miniszterelnöke. 

Gyorsuló digitalizáció

Jászai Gellért, a 4iG csoport elnöke szerint a mostani megállapodás egy hosszú távú együttműködés első lépése, amely aktív szerepet biztosíthat Montenegró technológialapú, fenntartható gazdaságának és társadalmának, ezáltal a versenyképességének növelésében.

Az ICT-szektorban megszerzett kompetenciáink és tapasztalatunk segíthetnek abban, hogy többszintű lehetőséget biztosítsunk a montenegrói digitalizáció felgyorsítására a közszolgáltatások informatikai megoldásaitól kezdve a lakossági és üzleti távközlési szolgáltatásokig

– mondta.

Ennek részeként a 4iG nagy szerepet vállal az 5G hálózat bővítése mellett a fenntartható lakhatás felé vezető okos város projektekben, és javítja az infokommunikációs infrastruktúra hatékonyságát.