Az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés j) pontja, valamint a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény 204. §-a alapján – a miniszterelnök javaslatára – megállapítom, hogy dr. Völner Pálnak, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárának e megbízatása – lemondására tekintettel – 2021. december 8-ai hatállyal megszűnik

- ezzel a hivatalos indoklással jelent meg Áder János köztársasági elnök határozata a Magyar Közlönyben, amellyel felmentette a politikust az Igazásságügyi Minisztérium kvázi-helyettesi posztjáról.

Mint ismert, kedden közölte Polt Péter legfőbb ügyész, hogy a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. Erről a jövő héten dönthetnek.

A gyanú szerint a politikus 2-5 millió forintos kenőpénzeket fogadott el a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral (MBVK), Schadl Györgytől, hogy különböző ügyekben a kéreseket segítő döntéseket hozzon. Az ügyben jelenleg összesen tizenkét gyanúsított van – közülük nyolc végrehajtó és egy végrehajtó helyettes. Jelenleg hat gyanúsított letartóztatásban van, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll. Sajtóhírek szerint az ügyben vizsgálódó Nemzeti Védelmi Szolgálat több ezer oldalas - főként telefonhívásokra alapuló - nyomozati anyagot állított össze.

Polt hivatala szerint a távozott államtitkár cselekménye vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette megalapozott gyanúját kelti.

Völner Pál még aznap közleményt adott ki, amelyben tagadta, hogy ilyen bűncselekményt követett el, de egyúttal beadta lemondását is. 

A politikus életútjáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.