Az elmúlt hetek tankolási nehézségei tovább fokozódnak, amikor a Független Benzinkutak Szövetségébe tartozó egységek augusztus 19-és és 20-án üzemszünetet tartanak - mondta a szakértő az ATV Start című műsorában.

Jelenleg kétezer benzinkút működik az országban, 500-600 kút hiányát meg fogjuk érezni. A legnagyobb nehézséget a vidéki kistelepüléseken fogják tapasztalni, hiszen a fővárosban jellemzően a nagy hálózatok kútjai működnek.

A fővárosban is jellemző lehet a pánikvásárlás

Ugyanakkor ezeknél is elindulhat egy pánikvásárlás. Ezt eddig láthattuk, ugyanis sok ember "túlvásárolja" magát üzemanyagból.

A forgalom rekordokat dönt, a magyar lakosság a 480 forintot olcsónak tartja különösen annak türkében, hogy látja, mennyi a hazai piaci ár és mennyit kell fizetni külföldön. Sokan igyekeznek betárolni az olcsóbb üzemanyagból.

Az agráriumban betároznak

Leginkább a mezőgazdaság részéről látjuk, hogy megpróbálnak gázolajat felhalmozni a saját, egyébként legálisan és biztonságosan működő tárolóikban.

A hatósági ár a Molnak is veszteséget jelent a kiskereskedelmi szektorban, de bőven kompenzálja azzal, hogy olcsó orosz olajat finomít, majd ad el nagykereskedőként.

Bujdos Eszter szerint a Magyarországról exportált olaj nagy segítséget jelenthetnek a kis benzinkutaknak, amelyek jellemzően az igényeiknek csak a felét kapják meg Moltól, ami sok esetben a hét közepén elfogy.

A piaci ár lenne alkalmas arra, hogy sokakat az autóhasználati szokásaik átgondolására késztessen.

Ha eltörlik az árstopot, akkor az import - ha nem is varázsütésre - de visszatérne az országba - véli a szakember. Ez már csak azért is fontos lenne, mert a Mol nem tudja száz százalékban kiszolgálni az igényeket.