A tanácskozáson az egyik legfontosabb napirendi pont az ukrajnai háború lesz. A magyar kormány számára Magyarország biztonságának garantálása a legfőbb feladat, ennek pedig több aspektusa van, ilyen az energiaellátás is - fogalmazott Szijjártó Péter.

A tárcavezető szerint a magyar energia összetételben a nukleáris energia fontos szerepet tölt be, hiszen a paksi reaktorok összteljesítménye 2000 megawatt és hazánk ebből fedezi teljes áramfelhasználásának harmadát. Mindehhez azonban nukleáris fűtőelemekre van szükség.

Stratégiai, nemzetbiztonsági fontossága van, hogy megfelelő mennyiségben és időben rendelkezésre álljon a nukleáris fűtőanyag" - fogalmazott a külügyér.

Az orosz-ukrán háború miatt a hagyományos vasúti szállítás ellehetetlenült, így alternatív útvonalként a szállítmány Belarusz, Lengyelország és Szlovákia légterén keresztül érkezett Magyarországra.

Az uniós szankciós rendelkezések alól a nukleáris tevékenység mentességet élvez, és bár a légi közlekedésre általánosságban érvényesek a korlátozások, ez a járat a kivételek közé tartozott - mondta a miniszter.