Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar katonák és a kimentettek biztonságát nem kockáztatva tud csak információt megosztani a sajtóval, de annyit elárult, hogy a mentési művelet pontos lezárását a hadsereg parancsnoka fogja bejelenteni, erre akár szerdán is sor kerülhet - írja a hvg.hu.

„A magyar honvédek által végrehajtott akcióban 500-at kicsit meghaladó számú személyt tudtunk Afganisztánból kimenekíteni, ennek az 500 főnek jelentős részét szövetségesi vagy baráti, az Egyesült Államok és Ausztria kérésére” – mondta újságírói kérdésre a külgazdasági és külügyminiszter, aki Jadranka Joksimoviccal, Szerbia európai integrációért felelős miniszterével tartott közös sajtótájékoztatót Budapesten.

Szijjártó szerint a kimenekítettek között van néhány afgán-magyar kettős állampolgár, valamint jelentős számban olyan afgán állampolgárok, akik a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat missziójának vagy a Magyar Honvédségnek dolgoztak, valamint az ő családtagjaik.

Ezen felül semmilyen elosztási mechanizmusban nem kívánunk részt venni, kizárólag azokat az afgán állampolgárokat vagyunk hajlandóak befogadni, akik nekünk dolgoztak, és most a velünk való munka miatt került veszélybe az életük – tette hozzá a miniszter.

A Belügyminisztérium közlése szerint kedden újabb, Afganisztánból kimenekített afgán állampolgárok csoportja érkezett meg Magyarországra, a 114 felnőttet és 126 gyermeket az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság röszkei és tompai objektumaiba szállították. Az első magyar gép, amely az Afganisztánból szállított embereket hozta, pár napja landolt Budapesten. Annak afgán utasait is Röszkére szállították. Legalább tíz napig ott is maradnak.